Vismænd: Coronakrisen må ikke stå i vejen for CO2-afgifter
Coronakrisen har ikke lagt forhindringer i vejen for, at Danmark kan nå sit mål om at have reduceret sit udslip af drivhusgasser med 70 pct. i 2030. Sådan lyder vurderingen fra De Økonomiske Råd i en kronik, som Dagbladet Information bringer mandag.
Selv om samfundsøkonomien bliver hårdt ramt i 2020, ser krisen ud til at blive forholdsvist kortvarig. Og de offentlige finanser er så stærke, at der formentlig ikke bliver problemer med at modstå det økonomiske pres, som sundhedskrisen skaber i år, siger overvismand Carl-Johan Dalgaard til Information.
- Vi vurderer, at vi ret hurtigt kan begynde at tænke i de mere langsigtede ting som den grønne omstilling frem for ene og alene krisestyring som i øjeblikket, siger Carl-Johan Dalgaard, der er økonomiprofessor på Københavns Universitet.
Vismændene understreger, at coronakrisen på ingen måde må stå i vejen for brugen af CO2-afgifter, som ifølge dem er det klart mest effektive redskab til at drive den grønne omstilling. Princippet er, 'jo mere udslip, jo højere afgift', skriver de.
Vismændene advarer samtidig mod statsstøtte til bestemte grønne løsninger, som ifølge dem er en dyr og dårlig vej til klimamålene. Under coronakrisen har flere aktører som Dansk Industri anbefalet at støtte dem, der gør noget grønt i Danmark.
Ifølge vismændene kan dette dog gøre regningen for omstillingen meget større, end hvis man i stedet bruger afgifter til at reducere klimabelastningen. Samtidig er det svært at 'måle grønhed' og derved gennemskue, hvilke teknologier der skal støttes frem for andre.
Afgifter vil svække virksomheder
Direktør i Dansk Industri Kent Damsgaard er enig i vismændenes overordnede budskab om, at coronakrisen ikke er en forhindring for klimakamp. Erhvervsorganisationen mener dog, at drivhusgafgifter vil svække danske virksomheders konkurrenceevne.
- Det advarede vi imod inden krisen, og det gør vi også her under krisen, siger Kent Damsgaard til Information.
Han peger i stedet på forslagene fra de 13 såkaldte klimapartnerskaber, som regeringen og erhvervslivet har etableret, og som kom med deres anbefalinger for en måneds tid siden.
Klimarådets formand Peter Møllgaard er 'helt enig' i, at coronakrisen ikke har ændret på behovet for at få gennemført en afgift på drivhusgasser. Han er dog uenig med vismændene i, at der ikke samtidig er behov for, at det offentlige giver tilskud til eksempelvis grønne teknologier.
- En drivhusgafgift gør det ikke alene. Vi skal også gøre andre ting, siger Peter Møllgaard, til daglig professor og dekan ved Maastricht University School of Business and Economics.
esl
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.