Aarhus opretter klimaselskab:
Vil bane vej for 71.000 kvm solceller på kommunale tage
AARHUS: 71.000 m2. Så store solcelleanlæg vurderes der at være plads til på kommunale bygninger på f.eks. skoler, sportshaller og plejehjem i Aarhus Kommune. Udnyttes det potentiale vil det være nok til mere end end femdoble kommunens produktion af grøn strøm fra solen, som i dag ligger på 2.300 MWh.
Udfordringen med at udnytte potentialet har tidligere bl.a. været, at hvert eneste solcelleanlæg skulle oprettes som et selvstændigt selskab. Men den problemstilling råder en ny vejledning fra Energistyrelsen bod på. De nye retningslinjer betyder, at kommunen kan nøjes med at oprette ét selskab til at håndtere produktionen af solenergi fra alle kommunens tagarealer.
Derfor har byrådet nu besluttet at oprette Aarhus Kommunes Klimaselskab ApS for at bane vejen for endnu flere solcelleanlæg på kommunale tage.
- Det er afgørende for den grønne omstilling, at vi får indfaset langt mere vedvarende energi i vores energisystem. Her rummer tagflader et stort potentiale, og som kommune har vi en interesse i at udnytte det. Derfor er det glædeligt, at vi nu får den selskabsstruktur på plads, der gør, at vi kan komme i gang med arbejdet, siger borgmester Jacob Bundsgaard (S).
Otte pct. af kommunes bygninger kan få solcelleanlæg
Arbejdet med solceller er ikke nyt i Aarhus Kommune. Alle kommunale bygninger er blevet screenet i forbindelse med energirenoveringer – og en række solcelleanlæg er blevet etableret under daværende dispensationsordninger. Der er siden 2014 etableret 30 anlæg på kommunale skoler.
Oprettelsen af klimaselskabet vil øge kommunens muligheder for at producere grøn strøm fra solen væsentligt. Det er vurderingen, at der kan monteres solceller på ca. otte pct. af tagarealerne på de kommunale bygninger. I første omgang bliver der fokuseret på store og flade tage.
Det vil give en elproduktion på ca. 12.800 MWh. Det betyder, at ca. 7.800 aarhusianeres årlige elforbrug vil kunne dækkes af de nye anlæg og vil medføre en CO2-reduktion på ca. 1.500 tons om året
Selskabet er ikke etableret for at generere økonomisk afkast til Aarhus Kommune eller de enkelte institutioner. Eventuelle overskud skal reinvesteres i nye grønne tiltag.
amp
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.