Overvågning af spildevand øges efter positive resultater
Spildevandsovervågning er et brugbart redskab til at overvåge coronavirus. Det konkluderer Statens Serum Institut (SSI) i en ny rapport.
Overvågningen udbredes nu til at omfatte 200 anlæg inden for den kommende måned. Dermed vil størstedelen af de danske husstande være dækket, lyder det.
I rapporten er 600 prøver fra 16 anlæg og fire pumpestationer i jul blevet analyseret. Her blev der set på en sammenhæng mellem coronavirus i spildevandet og smittede personer i området.
Eksempelvis blev der i Skagen opdaget "en stigning af virusindholdet i spildevandet forud for en stigning i incidensen i befolkningen".
Metoden skal udvikles yderligere
I andre områder af landet blev der dog også opdaget en stigning i spildevandet, uden at et reelt udbrud af coronavirus senere viste sig at være i gang.
Man kunne derfor ikke overordnet set "regne baglæns" og "beregne ud fra spildevandsprøverne, hvor mange borgere der ville blive testet positive".
Også forskellige varianter af coronavirus kunne ses i spildevandet gennem sekventering.
Metoden skal dog fortsat udvikles, forbedres og evalueres, lyder det fra SSI.
Brug for flere indikatorer
Tirsdag forklarede Tyra Grove Krause, faglig direktør i SSI, at pandemiovervågningen er blevet besværliggjort af, at færre lader sig teste om dagen.
- Vi går ind i en periode, hvor vi igen skal følge flere forskellige indikatorer, da vi ikke kun kan følge pandemien på baggrund af de daglige smittetal.
- Og når vi kigger på antallet af nye daglige smittetilfælde, bliver vi nødt til at holde øje med positivprocenten, som viser andelen af testede, der bliver smittet, sagde hun.
Om overvågning af spildevandet er en af de andre indikatorer, vides dog ikke.
Spildevandsovervågning i Danmark startede i marts, hvor der blev overvåget i fire uger på Bornholm som et forsøg.
Siden kom det nationale forsøg på 20 anlæg, som SSI nu har konkluderet ud fra.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.