Hedensteds smertensbarn:
Overproduktion af fisk udløser millionbøde og konfiskation af 125 millioner
HEDENSTED: Hjarnø Havbrug A/S idømmes en bøde på 20 millioner kroner i en sag om overproduktion af fisk. Der konfiskeres også 125 millioner kroner svarende til det ulovlige udbytte af overproduktionen, afgør Retten i Horsens torsdag.
Overproduktionen medførte udledning af flere næringsstoffer, end havbruget havde lov til, med forurening af området omkring Horsens Fjord som følge.
Samtidig idømmes den 53-årige havbrugsejer ambulant psykiatrisk behandling og en tillægsbøde på 20.000 kroner. Havbrugsejeren var anklaget for systematisk at have produceret flere fisk end tilladt i bure i havet i og ud for Horsens Fjord.
Specialanklager Pernille Moesborg sagde under sine afsluttende bemærkninger, at havbrugene over en årrække havde overskredet tilladelserne med mellem 250 og 400 procent.
Det indebærer ifølge anklageren en risiko for, at der er sket alvorlig skade på havmiljøet som følge af forhøjede udledninger af fosfor og kvælstof fra fiskene.
Hun krævede havbrugene idømt en bøde på 48 millioner kroner samt konfiskation af 191 millioner kroner.
Ringbind forsvandt
Havbrugsejeren nægtede sig skyldig. Han argumenterede med, at han deltog i en række forsøg, blandt andet med muslingefarme, der optager næringsstoffer fra fiskene.
Men retten finder ikke, at havbruget har haft den fornødne tilladelse til at anvende muslinger som kompenserende virkemiddel.
Sagen har været længe undervejs. Retssagen blev indledt i marts 2021, men er flere gange blevet udskudt. Først forsvandt 77 ringbind, der var opmagasineret hos Sydøstjyllands Politi.
Politiet undskyldte, og anklageren gentog undskyldningen i retten. Siden sygemeldte havbrugsejeren sig, og der skulle udarbejdes en mentalundersøgelse.
Resultatet af mentalundersøgelsen fik anklageren til at ændre sin påstand om fængselsstraf til havbrugsejeren til krav om ambulant psykiatrisk behandling.
Hedensted slap
Sagen mod havbruget begyndte at rulle, da lystfiskere ved østkysten pludselig begyndte at fange sølvlaks i stor stil tilbage i 2017. Danmarks Sportsfiskerforbund meldte til politiet i 2018, og Hedensted Kommune konkluderede i 2019, at firmaet havde overtrådt sin miljøgodkendelse.
I 2020 blev havbruget og dets ejer så tiltalt for ulovlig overproduktion af fisk og for at have udsat 373.000 sølvlaks, selv om der kun var givet tilladelse til at udsætte ørreder.
Hedensted Kommune havde opgaven med at kontrollere havbrugene, som det i årevis lykkedes at overskride sine miljøtilladelser uden konsekvens. Daværende borgmester Kasper Glyngø (S) opfordrede i 2018 staten til at overtage de komplicerede sager. Tilsynet blev så i 2020 samlet i Miljøstyrelsen.
/ritzau / ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.