Oprydningsansvaret for cigaretskodder og engangsplast udvides
Omkostningerne til opsamling og oprydning af cigaretskod er mere end det dobbelte af, hvad der oprindeligt blev estimeret i 2023. Det viser en ny undersøgelse, som Miljøministeriet har fået lavet. En bred aftalekreds i Folketinget er enig om, at regningen til producenterne skal følge omkostningerne.
Udover cigaretskodder bliver producenterne af syv andre engangsplastprodukter fra 1. januar 2025 også omfattet af oprydningsansvaret.
Cigaretskodderne blev med skodbekendtgørelsen fra september 2022 omfattet af EU's engangsplast-direktiv om reduktion af visse plastprodukters miljøpåvirkning. Heri lå et udvidet producentansvar, der lød, at producenterne afholder omkostningerne ved oprydning, indsamling og rapportering samt oplysningstiltag til forebyggelse af henkastet affald.
Syv andre engangsplastprodukter
Sammenlagt brugte kommuner, Naturstyrelsen og Vejdirektoratet i 2023 i alt ca. 150 mio. kr. på oprydning af otte forskellige engangsplastprodukter - heriblandt cigaretskodder.
Omkostningerne for oprydning af cigaretskod var tidligere estimeret til 39,5 mio. kr. årligt. Omkostningsopgørelsen viser nu, at prisen for oprydning ligger på 84,5 mio. kr. årligt.
De otte engangsplastprodukter er:
- Cigaratskodder
- Fødevarebeholdere
- Indpakningsposer og -folier
- Drikkevarebeholdere op til tre liter
- Drikkebægre, herunder kapsler og låg
- Letvægtsbæreposer
- Vådservietter
- Balloner
Også fiskeredskaber, der indeholder plast, bliver fra den 31. december 2024 omfattet af det udvidet producentansvar.
I den Europæiske Union udgør plast 80-85 pct. af havaffald på strande. Heraf udgør engangsplast 50 pct. og fiskerirelaterede genstande 27 pct.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.