dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Omikron skal overvåges i spildevand
Spildevandsovervågning kan være med til at afsløre uopdagede tilfælde af omikronsmitte. (Arkivfoto.)
Foto: Søren Bidstrup, Ritzau Scanpix

Omikron skal overvåges i spildevand

Spildevandsovervågning er ved at være fuldt implementeret i Danmark, og fra denne uge skal metoden også bidrage til at opdage coronavarianten omikron.

Den nye og bekymrende omikron-variant af coronavirus breder sig i Danmark. Varianten skal derfor nu overvåges i spildevand som supplement til de velkendte test ved podning.

Det fortæller Kristina Træholt Franck, overlæge og sektionsleder ved Statens Serum Institut (SSI).

- Vi begynder allerede fra denne uge af at screene alle prøver for omikron-varianten, siger Kristina Træholt Franck.

Det betyder, at inden for få dage, efter at en prøve er taget i spildevandet, kan instituttet se, om der er spor af omikron-varianten. Dermed kan man opdage geografiske områder i landet, hvor omikron-varianten er til stede.

Og det kan potentielt være områder, hvor den normale test ved podning ikke har opdaget udbruddet, fortæller Kristina Træholt Franck.

Kan afsløre mørketal

Det samme gælder for coronavirus generelt.

- Styrken er, at vi kan se, om vi har et mørketal. Sker der en stigning i spildevandet, som vi ikke ser i personpodningen, så ved vi, at der går nogle uopdagede coronasmittede rundt, siger hun.

Hvordan der eventuelt skal reageres i et specifikt område, hvor spildevandsovervågning opdager omikron-varianten, er ikke op til SSI, men andre sundhedsmyndigheder. Men det kan forestilles at være en opfordring til, at personer i det geografiske område bliver testet.

Omikron-varianten skaber bekymring verden over, da den frygtes at være mere smitsom end Delta-varianten. Den er muligvis også mindre følsom over for antistoffer fra vacciner. I Danmark var der torsdag fundet foreløbigt 14 tilfælde af varianten.

Men det er stadig meget lidt, vi ved om den, fortæller Svend Ellermann-Eriksen, ledende overlæge på Mikrobiologisk Afdeling ved Aarhus Universitetshospital.

- Vi har ikke nogen konkrete data på smitsomhed og symptomalvorlighed.

- Jeg synes, at det er rimeligt at tage det meget alvorligt, for det, der kommer fra Sydafrika, er bekymrende, fordi de så hurtigt har fået så mange tilfælde, og at det ser ud, som om den har taget over. Så det er sandsynligt, at den er mere smitsom, siger han.

Implementering næsten færdig

Spildevandsovervågning er ikke nyt i Danmark. Det blev under styring af SSI testet første gang på Bornholm i marts. Siden blev forsøget udvidet, og i september lå konklusionen klar. Det er et brugbart redskab til at overvåge coronavirus.

600 prøver fra 16 anlæg og fire pumpestationer blev analyseret. Her blev der set på en sammenhæng mellem coronavirus i spildevandet og smittede personer i området. Derfor skulle overvågningen udbredes til at omfatte størstedelen af landet. Den implementering er nu næsten færdiggjort.

- Det har taget en del tid at få det udrullet til alle renseanlæg, for der har været mangel på mandskab. Men nu har vi fået det ud på 196 af 198 renseanlæg, som vi havde planlagt.

- Det svarer til, at vi dækker cirka 80 procent af befolkningen, siger Kristina Træholt Franck.

Mere er på vej. Fra næste uge testes spildevand fra lufthavnene i Billund, Aarhus, Aalborg og Kastrup.

- Vi er også ved at få etableret prøvetagning fra mindre geografiske områder, hvor der er en lav vaccinationsdækning, så vi kan holde lidt ekstra øje. Det er helt nyt, så vi ved ikke så meget om endnu, om vi kan bruge det.

Ritzau

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.