Nyt værktøj skal gøre det nemmere at bygge klimavenligt
Er det mest klimabelastende at bygge en skole i tre etager i beton eller i to etager i træ? Den slags spørgsmål skal et nyt værktøj hjælpe kommuner til at få svar på.
Roskilde, Hjørring, Skanderborg, Favrskov og Aalborg kommuner har sammen med KL og rådgivningsfirmaet Transition udviklet værktøjet, der skal hjæpe med at forudse CO2-udledninger tidligt i beslutningsprocessen, inden kommunerne sætter gang i nyt byggeri. Det er udviklet med støtte fra Realdania.
Det har været et mål fra starten, at værktøjet kan lave en omtrentlig beregning på fem minutter. Samtidig er værktøjet ”open source”, der kan bruges af alle. Det kan give forvaltningerne indsigt og viden til at kunne efterspørge andre materialer eller løsninger, som er mere bæredygtige over tid, oplyser Realdania.
Værktøjet viser desuden, hvor store dele af bygningens indlejrede CO2, der kan nyttiggøres ved endt levetid, og hvor meget der er biogene materialer. Derudover viser værktøjet, om bygningen har mulighed for at overholde både nuværende og kommende grænseværdier for CO2-udledning.
En ekstra dimension
Lidt forsimplet fungerer værktøjet ved, at man indtaster de ønskede byggematerialer og mængder, hvorefter værktøjet udregner, hvor meget CO2 byggeriet vil komme til at udlede, fortæller Favrskov Kommune. Derudover viser værktøjet, om bygningen vil komme til at overholde de nuværende og kommende grænseværdier for CO2-udledning.
- Tidligere beskæftigede man sig hovedsageligt med pris og funktion, når man besluttede sig for, hvordan nye byggerier skulle stykkes sammen. I dag er der brug for at indtænke en ekstra dimension, når vi bygger nyt, og den dimension er nu blevet langt nemmere at tage højde for, siger Michael Ertmann, der er leder af Favrskovs ejendomscenter.
Kommunerne er samlet set Danmarks største offentlige bygherre, og der ligger derfor et stort potentiale i at styrke bæredygtigheden i de kommunale anlæg.
ak
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.