dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Nyt projekt skal øge trafiksikkerheden i Hovedstaden
Trafikulykker koster det danske samfund 27 mia. kr. om året.
Foto: ChatGPT/DK Nyt

Nyt projekt skal øge trafiksikkerheden i Hovedstaden

Region Hovedstaden og de 29 hovedstadskommuner er gået sammen om at kortlægge trafikulykker, så de kan forebygges.

HOVEDSTADEN: Et nyt projekt skal gøre de 29 hovedstadskommuner bedre til at identificere særligt farlige steder i trafikken, så de kan forebygge trafikulykker.

Sammen med Region Hovedstaden indsamler kommunerne data om trafikulykker fra akutmodtagelserne, hvor borgere bliver bedt om at udpege, hvor ulykken er sket.

- En trafikulykke kan få tragiske følger for det enkelte menneske og vende op og ned på en hel families hverdag og liv. Samtidig har ulykker i trafikken også store økonomiske konsekvenser for regionen og kommunerne, siger regionsrådsformand Lars Gaardhøj.

Akutmodtagelserne ser flere tilskadekomne

Ud over de menneskelige omkostninger er det også dyrt, når der sker ulykker på vejene. En trafikulykke koster i gennemsnit de offentlige kasser 600.000 kroner. Og ifølge Transportministeriet koster trafikulykker samlet set det danske samfund 27 mia. kr. om året.

I dag bruges tal fra politiet, når der laves forebyggende trafiksikkerhedstiltag, men tal fra hospitalerne viser, at der er fire gange så mange alvorligt tilskadekomne og 20 gange flere lettere tilskadekomne, end politiet registrerer.

Bl.a. er antallet af cyklister og fodgængere underrepræsenteret i tallene, fordi de ofte er med i mindre alvorlige ulykker, hvor politiet ikke involveres. Det nye projekt kan derfor gøre en stor forskel for viden om cykelulykker, og hvordan de forebygges.

Spørgeskemaet gennem Digital Post

Efter man som borger har været forbi akutmodtagelsen i forbindelse med en trafikulykke, vil man modtage et spørgeskema gennem Digital Post, hvor man skal beskrive ulykken.

Projektet er inspireret af lignende forsøg med indsamling af data på skadestuer i Jylland og på Fyn, men er det første i landet, hvor indsamlingen er automatiseret gennem Digital Post.

Det er Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse på Bispebjerg-Frederiksberg Hospital, som har ansvar for at indsamle og håndtere borgernes besvarelser for regionen.

- Hver måned er der 1.000 patienter, som kontakter et af hospitalerne eller vagtlægen, efter de er kommet til skade i trafikken. Det er et stort tal, som vi som hospital gerne vil være med til at forebygge, siger sundhedsforsker Janne Petersen fra Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse på Bispebjerg-Frederiksberg Hospital.

Og de svar, som allerede er tikket ind fra borgerne, som har været i en trafikulykke, har "fine, uddybende forklaringer", fortæller hun.

- Vi har præsenteret nogle af dem for trafikfolk fra kommunerne, som fandt stor værdi i beskrivelserne.

SRS

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.