Ny guide klæder ejendomschefer på til at arbejde med bæredygtighed
Landets 98 kommuner står overfor enorme udfordringer med at sikre de fysiske rammer for velfærden i de kommende år. Det gælder, uanset om der er tale om nybyggeri eller vedligeholdelse og udvikling af eksisterende ejendomme. En ny guide skal hjælpe ejendomschefer med at få bedre styr på ejendomsstrategien og bæredygtigheden i kommunale byggerier og porteføljer.
I 2023 foretog Bygherreforeningen en analyse blandt 29 af landets kommuner, der viste, at kommunerne befinder sig strategisk på meget forskellige stadier i forhold til at implementere bæredygtighed i deres ejendomsportefølje.
Analysen konkluderer, at implementering af bæredygtighed ikke kun handler om konkrete tiltag, men i høj grad også om forandringsparathed og -ledelse. Derfor har Bygherreforeningen med støtte fra Realdania udarbejdet en guide, der kan hjælpe kommunale ejendomschefer og andre med strategisk ansvar med at sætte fokus på bæredygtighed.
- Guiden er tænkt som et brugbart redskab for den ejendomschef, der har brug for at få styr på sin strategi i en struktureret proces. En styret proces sikrer, at strategien bliver kvalificeret, implementeret og fulgt op på, og at kommunen opnår sine miljømæssige, sociale og økonomiske bæredygtighedsmål i porteføljen, udtaler Graves Simonsen, bæredygtighedschef i Bygherreforeningen, og fortsætter:
- Kommunerne har potentiale for at være frontløbere i den grønne omstilling, både fordi de skal leve op til borgernes og samfundets forventninger som en af samfundets vigtigste søjler inden for velfærd, og fordi de udfordres af nationale og globale krav om at levere på både klima- og bæredygtighedsdagsordenen. Det kræver nye ambitioner, beslutninger og kompetencer.
Afsæt tid til at arbejde strategisk
Anne Gade Iversen, projektchef i Realdania, supplerer med, at det kan være vanskeligt at afsætte tid til at arbejde strategisk og langsigtet, når der både er krav fra brugere, samfund og politikere:
- Kommunerne har i dag en meget forskellig tilgang til at arbejde med bæredygtighed i ejendomsporteføljen. Og samtidig ligger der et stort ansvar i at løfte netop den opgave i de kommunale bygge- og ejendomsfunktioner. Vi håber, at analysen og den nye guide kan være brugbare redskaber, når kommunerne arbejder med bæredygtighed i det byggede miljø.
Bygherreforeningen tilbyder gratis sparringsbesøg hos kommuner, der har behov for hjælp til at komme i gang med strategiprocessen eller få justeret en allerede eksisterende strategi. Bygherreforeningen vil være til stede ved KL’s klima og miljøtopmøde den 11. og 12. april, hvor man kan høre mere om guiden.
mar
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.