dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Lokal klimakompensation kan erstatte tvivlsomme metoder
Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix

Lokal klimakompensation kan erstatte tvivlsomme metoder

Flere kommuner er begyndt at klimakompensere for arbejdsrejser og studieture, men dermed følger en vigtig diskussion om, hvor og hvordan man klimakompenserer.
21. JAN 2020 8.33

FREDENSBORG / ROSKILDE / ALBERTSLUND: Flere kommuner arbejder på at klimakompensere for blandt andet flyrejser i forbindelse med arbejde, møder, studieture, ligesom flere kommuner klimakompenserer for den serverdrift, der er knyttet til deres hjemmesider. 

Det er dog ikke altid sikkert, at klimakompensationen virker efter hensigten. Således har seks kommuner, Albertslund, Fredensborg, Sønderborg, Næstved, Syddjurs og Hillerød, en aftale med firmaet IngenCO2.dk, som tilbyder CO2-kompensation for firmaers hjemmesider. Men som Politiken siden har kunnet afsløre, er der stor tvivl om, hvorvidt klimakompensationen overhovedet virker. 

'De klimakreditter Albertslund Kommune køber skal selvfølgelig være reelle. Vi stiller køb i bero her indtil vi ved mere,' skrev borgmester Steen Christiansen (S) i den forbindelse. 

Mange muligheder
Også Fredensborg Kommune har brugt IngenCO2.dk til at klimakompensere for sin hjemmeside. 

- Det er klart, at når vi er blevet gjort opmærksom på sådan noget, så undersøger vi det nærmere, siger borgmester i Fredensborg Kommune Thomas Lykke Pedersen (S) til dknyt. 

Kommunen besluttede i marts sidste år, at man fremover ville klimakompensere for sine flyrejser. Her arbejder man på en aftale med Dansk Ornitologisk Forening, som kan tilbyde, at man kan købe klimakompensation.

Det kan dog være svært at finde rundt i en voksende skov af klimakompensationstilbud.

- Det er bestemt ikke nemt. Man skal ikke tage den første og den bedste, der tilbyder sig, siger Thomas Lykke Pedersen.

-  Vi har jo fulgt, hvad andre har gjort. Vi laver selvfølgelig et baggrundstjek på den måde, at vi ser hvor mange år de har været på markedet og så videre, men det på det her måde, der skal man være meget vågen. 

Borgernær klimakompensation
I Roskilde Kommune har man besluttet, at man fra november har betalt en afgift 500 kr. i 'lokal afgift' for en flyrejse tur/retur, hvis det er en flyrejse, som betales af kommunale midler. Det er dog endnu ikke besluttet, hvad pengene skal gå til, og man har derfor indbetalt til en klimakonto, som man senere i 2020 skal beslutte, hvad skal gå til. 

Her skal man have en diskussion om netop, hvordan man gerne vil klimakompensere. Formand for Klima- og Miljøudvalget Karim Friis Arfaoui (S) ser gerne, at man gør brug af en folkelig klimakompensation. 

- Jeg vil gerne have, at det bliver mere borgernært. Det bliver hurtigt bare noget, vi snakker om, som noget der foregår rundt omkring i verden, siger han til dknyt. 

For klimaforandringer er ikke kun noget, der sker i andre steder i verden. Også i Roskilde kan man mærke konsekvenserne, og derfor vil man også klimakompensere lokalt. 

- Vi kommer ikke til at lave en 1:1 klimakompensation, men vi kommer til at bruge de penge, som vi sætter af til at klimakompensere, til at plante lokal skov, fortæller Karim Friis Arfaoui. 

Det skal samtidig komme kommunens grønne skoler til gode, som kan tages med, når der skal klimakompenseres. På den måde kan man lettere formidle historien om CO2, flyvninger og klimakompensation, når man kompenserer lokalt, fortæller han. 

Samme idé har man i Fredensborg Kommune, hvor man netop planter en 'flyverskov'. Samme idé ser man gerne i Roskilde, også selvom man måske ikke får samme CO2-besparelser ved at plante skov lokalt, som i at investere i certificerede løsninger i udlandet.

-  Vi skal ikke bilde nogen ind, at vi så kompensere 100 pct., men vi får bedre natur, måske tænke ind noget beskyttelse af vores grundvand, lokal forankring, og nogle unge mennesker som forhåbentlig ved endnu mere om klimaet, og som er endnu mere interesseret, fortæller Karim Friis Arfaoui. 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.