dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Kommuner og regioner søger EU-støtte til lokale klimatiltag
Ud over at være vært for Klimafolkemødet og aktiv i Life Act har Middelfart tidligere lagt asfalt til Bedsteforældrenes Klimaaktion.
Foto: Arkivfoto: Peter Leth-Larsen/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Kommuner og regioner søger EU-støtte til lokale klimatiltag

Partnerskabet Life Act bestående af regioner og kommuner i hele Danmark søger EU om ca. 126 mio. kroner til finansiering af klimatiltag.
6. MAR 2024 9.55

Regionerne søger sammen med 27 danske kommuner i partnerskabet Life Act om støtte på ca. 126 mio. kroner fra EU. Pengene skal bruges til at accelerere arbejdet med at realisere de klimaplaner, som samtlige danske kommuner nu har.

Det samlede budget for projektet inklusive partnernes egenfinansiering bliver ca. 200 mio. kroner, og projektet ventes at løbe i otte år.  

De 27 kommuner er fordelt i hele landet, og der er både store og små, land- og bykommuner iblandt. I projektet arbejder partnerne med de konkrete problemstillinger, der er i deres lokalområder, samtidig med at der arbejdes i brede fællesskaber.

Det gør sig bl.a. gældende for Københavns Kommune.

- Vi deltager bl.a. i arbejdet omkring hede-øer i byområder. Vi har de seneste år oplevet tørke som en tiltagende udfordring, og der har vi en interesse i at være med til at udvikle metoder, som kan håndtere det. Det samme gør sig gældende for arbejdet omkring vedvarende energi, hvor vi er nysgerrige på, om nogle af de andre kommuner kan rykke på en anden måde, end vi kan, siger chefkonsulent i Københavns Kommune Øystein Leonardsen.

Partnerskabet fokuserer på en række områder, som er centrale for den lokale klimaindsats. Fx imødegåelse af havvandsstigninger og robusthed over for oversvømmelser, omstilling af landbrug og skovdrift, håndtering af vandløb, nedbør og tørke samt omstilling til vedvarende energi.

Stærkt fagligt fællesskab

Netop muligheden for at lære af hinandens erfaringer bliver en central del af Life Act. Udover udvikling af nye løsninger og skalering af eksisterende kommer både regioner og kommuner i projektet til at arbejde systematisk med at opsamle og udbrede nye viden.

- Videndeling på tværs af kommunerne – både i forhold til konkrete løsninger og strategiske indsatser – er en stor del af formålet, og her ser jeg frem til, at Klimafolkemødet kan blive vært for spændende diskussioner og tværgående kommunale initiativer for en forhåbentlig bedre fremtid, siger klimadirektør i Middelfart Kommune Thorbjørn Sørensen.

Læs mere på life-act.eu.

Life Act

  • I alt 37 økonomiske partnere. Dertil kommer en række støttende aktører, bl.a. 25 kommuner, der deltager i vidensdeling og netværksarrangementer.
  • Søger om støtte på ca. 126 mio. kroner (17 mio. EUR) til et projekt, der arbejder med både afbødning af og tilpasning til klimaforandringer samt synergier mellem de to områder.
  • Partnerskabet består af 27 danske kommuner, de fem regioner samt det midtjyske EU-kontor, CDEU. Hertil kommer forsyningsvirksomheden Lemvig Vand A/S, rådgivningsvirksomheden Fjordland, det nordjyske NDEU samt trafikselskabet NT, der deltager i specifikke arbejdspakker.
  • De støttende aktører omfatter Miljøstyrelsen, Naturstyrelsen, Kystdirektoratet og Vejdirektoratet, 25 yderligere kommuner såvel som 18 partnere til vidensudvikling/veksling, herunder alle danske universiteter og Concito.

dotn

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.