Kommuner forbereder borgerne på ringere service
De økonomiske udfordringer rundt om i kommunerne rammer udover de ofte nævnte sociale områder også det tekniske fagområde.
I Rebild vedtog økonomiudvalget i april et anlægsstop for at bremse udgifterne til anlæg og derved værne om likviditeten. Der er tale om projekter, hvor kommunen ikke er juridisk bundet af at skulle begynde på et bestemt tidspunkt.
Det fremgår af en melding fra kommunen, hvor baggrunden for det pressede budget 2023 er, at der er kommet nye forudsætninger siden budgetaftalen i efteråret. Kommunen kan se ind i et estimeret merforbrug på 32 mio. kr. på drift og 49 mio. kr. på anlæg.
Også i Guldborgsund er der nu tale om midlertidigt anlægsstop. For at finde flere penge besluttede økonomiudvalget på et ekstraordinært møde her, at alle udvalg bliver pålagt en rammebesparelse på 1 pct., hvilket svarer til 26 mio. kr. Derudover besluttede et flertal i udvalget at indføre et midlertidigt anlægsstop for renoveringer og byggerier for i alt cirka 60 mio. kr.
I Ærø Kommune skal der over de næste tre år spares årligt 20 mio. kr., oplyser Fyens Stiftstidende. Og fra en spare-dagsorden kan avisen melde om forslag om at fjerne en færge om lørdagen i lavsæsonen, hvilket kunne spare en halv million om året. Et andet forslag går på at nedjustere serviceniveauet i Park og Vej, så der spares 750.000 kroner.
Borgmester Peter Hansted (S) forestiller sig også udskudte anlægsprojekter - for eksempel en cykelsti, der skulle forbinde øens større byer.
I Aalborg skal der i hele kommunen findes driftsbesparelser for 250 mio. kr. over de næste tre år. Og i by- og landskabsforvaltningen forbereder man sig allerede nu på, at der bliver serviceforringelser.
- Som udgangspunkt har vi besluttet, at der ikke er nogen hellige køer. Det eneste udvalget havde fokus på var, at vi ikke piller ved julebelysningen, siger by- og landskabsrådmand Jan Nymark Thaysen (V) til Nordjyske.
Her skal findes 14,4 mio. kr. på driften, så borgerne med rådmandens ord skal forberede sig på et andet serviceniveau. Boldbaner, kirkegårde, fejning af cykelstier og parker generelt kommer til at mærke besparelserne.
Nu vi er ved det tekniske område, så nyder nogle kommuner mere end andre godt af en frivillig indsats. I Syddjurs har en gruppe frivillige gennem flere år sørget for - hver torsdag - at holde byparken i Ryomgård ren og pæn. Parken har eksisteret siden 2019, og kommunen giver 15.000 kroner årligt til vedligeholdelsen.
På grund af stigende priser og uforudsete udgifter har de frivillige efterspurgt 5.000 kroner mere om året til driften, men fået det beløb afvist på grund af stramme økonomiske prioriteringer, oplyser TV2 Østjylland.
- Som situationen er lige nu, arbejder vi i byrådet med et reduktionskatalog på 60 millioner kroner frem mod budgetforhandlingerne, fortæller Bjørn Jensen (K), der er medlem af kultur-, fritids- og landdistriktsudvalget, og altså ikke synes, de frivillige skal regne med mere.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.