Køge tilpasser digeprojekt til naturen og kommer tidligst i gang i 2025
KØGE: I 2020 var forventningen, at et af Danmarks største digeprojekter, der rækker over 11 km kystlinje og skal beskytte de ca. 19.000 borgere i det udsatte område, skulle være færdigt i 2021 eller 2022. Nu lyder estimatet tidligst i 2025.
Det mere og mere ekstreme vejr vil kunne give milliardskader for området omkring Køge, der er udpeget som et af de mest udsatte i landet.
Dengang lød det anslåede budget på 100 millioner kr., nu fremgår det af teknik- og miljøudvalgets dagsordenmateriale, der netop har godkendt en anlægsbevilling på i alt 15 mio. kr. og rådighedsbeløb på 12 mio. kr., at det samlede budget løber op i 150 mio. kr.
Ved et Natura2000-område ved Ølsemagle Revle har der været meget arbejde forbundet med at finde en god kystteknisk løsning, der samtidig påvirker naturen minimalt. Det har betydet detailprojektering i dialog med Miljøstyrelsen, som forventes færdig i sommeren 2024.
Søger tilskud igen
Hvis der kommer klager, så skal de behandles i Miljøklagenævnet, som har en klagebehandlingstid på ca. seks måneder. Forventet anlægsstart er i efteråret 2025, hvis projektet ikke forsinkes undervejs, eller der kommer en afgørelse fra klagenævnet, som medfører yderligere sagsbehandling. Den forventede anlægsperiode er ca. et år.
Den enkelte ejendoms bidrag til diget skal være en fast promille af ejendomsværdien alt efter, hvilken zone ens ejendom ligger i. Der skal oprettes et digelaug, som skal stå for den fremtidige drift og vedligeholdelse.
I januar 2023 fik kommunen tilsagn om tilskud til projektet fra statens kystpulje på ca. 26,6 mio. kr. Forvaltningen har netop ansøgt om tilskud til den sidste del af projektet i dette års kystpulje. Den endelige udgift til Køge Dige finansieres ved, at digelauget optager et kommunegaranteret lån, som tilbagebetales over en periode på 25 år.
En række udgifter fra forarbejdet kan sendes videre til det kommende digelaug, så kommunens bidrag er ved en anlægssum på 150 mio. kr. anslået til ca. 15 mio. kr.
Statens nationale risikovurdering vurderer, at værdier for op mod 3,8 mia. kr. er i risiko for at gå tabt, hvis stormfloden og oversvømmelserne rammer.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.