KL havde gerne set mere akut løsning på sprøjtning ved vandboringer
Miljøminister Magnus Heunicke (S) har tirsdag meldt ud, at han nu vil forpligte kommunerne til at lave påbud mod at bruge sprøjtemidler i områder omkring landets drikkevandsboringer, hvis vandforsyningerne ikke kan nå til enighed med lodsejerne om at stoppe med at sprøjte. Der har ellers tidligere været tale om at indføre et statsligt forbud mod brug af pesticider, men den løsning er nu droppet, lyder det fra KL.
- At vi både i dag, i morgen og om 10 år har rent drikkevand er en topprioritet for os i kommunerne, og vi har derfor også lagt os i selen for at lykkes med vores del af opgaven. Desværre har vandværkerne og lodsejerne kun i meget få tilfælde indgået de frivillige aftaler, som skal til. Hvis regeringen nu mener, at næste skridt er kommunale, individuelle påbud, så er vi klar til at påtage os dén opgave og det ansvar, siger Birgit S. Hansen (S), formand for KL’s Miljø- og Klimaudvalg.
KL har længe peget på, at lodsejere og vandselskaber ikke ville nå i mål med de frivillige aftaler, og at den hurtigste og bedste vej til at beskytte drikkevandet derfor var et statsligt forbud mod brug af pesticider.
Tager lang tid
- Modellen med, at kommunerne skal give påbud, mener vi grundlæggende ikke, er den hurtigste og bedste vej at gå for beskytte vores drikkevand – og det er heller ikke den bedste brug af samfundets og kommunernes ressourcer. Det tager tid at give påbud, kommunerne skal føre tilsyn, påbuddene kan påklages og være under klagesagsbehandling i mange år osv. Med andre ord tager det lang tid og indebærer en hel del bureaukrati. Vi havde gerne set, at man havde fundet en mere akut løsning på et ret alvorligt problem, siger Birgit S. Hansen.
Lovforslaget, der skal forpligte kommunerne til at lave forbud vil først kunne træde i kraft i midten af 2024. Indtil da, skal indsatsen med at indgå frivillige aftaler fortsætte.
Miljøstyrelsen vil i den forbindelse føre løbende status over, hvordan det går med beskyttelsen af drikkevandet i alle landets kommuner.
- Ministeren gør meget ud af at sige, at det er kommunerne, der har haft vanskeligt ved at indgå de frivillige aftaler. Her må jeg melde hus forbi. I kommunerne har vi løftet vores del af opgaven og lavet de nødvendige risikovurderinger. De frivillige aftaler skal indgås mellem vandværkerne og lodsejerne – og det er dem, der ikke har kunne finde en vej. Nu får kommunerne et nyt redskab i værktøjskassen, som vi vil gøre vores for at bruge, så vi i fællesskab kan tage ansvar for rent drikkevand, siger KL-udvalgsformanden.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.