dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Jylland trækker solcelletoget
Solcelleanlæg på 340 hektar omkranser landsbyen Hjolderup vest for Aabenraa, tirsdag den 21. februar 2023. Landsbyen Hjolderup består af 12 husstande. Solcelleparken på 300 MW bliver Nordeuropas største og bygges af danske European Energy. (Arkivfoto.)
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Jylland trækker solcelletoget

Især store solcelleanlæg i Jylland trækker kapaciteten op, men også på private tage er der flest solcelleanlæg i Jylland.

I 2022 leverede solceller seks pct. af Danmarks samlede produktion af elektricitet. Produktionen af el fra solceller er dog ikke jævnt fordelt i Danmark. Klart størstedelen af solcelleproduktionen skete således i Jylland. Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik.

Den største kapacitet til at omdanne sol til energi er i Aabenraa Kommune, hvor store anlæg samlet har en maksimal kapacitet på ca. 300 MW elektricitet. Men også i hver af kommunerne Vejle, Holstebro, Faxe og Lolland er der store anlæg, der samlet kan generere en høj produktion af energi på over 100 MW i timen fra solceller.

I alt er der 75 store anlæg i Danmark. Store anlæg er anlæg, der under optimale betingelser kan producere mere end 1 MW strøm i timen.

Disse anlæg står for 70 pct. af strømproduktionen fra solceller i Danmark, mens mellem-anlæg (kapacitet på mellem 10 kW og 1.000 kW i timen) står for 10 pct. og små solcelleanlæg står for de resterende 20 pct.

- Mange husholdninger har haft mindre anlæg i mange år, men det er nyt, at vi er begyndt at se de meget store industrielle anlæg i Danmark. De kommer højst sandsynligt til at fylde mere og mere i fremtiden i takt med den grønne omstilling og regeringens planer om øget produktion af el fra solceller og vindmøller, siger Ole Olsen, specialkonsulent i Danmarks Statistik.

Relativt færrest solceller i Frederiksberg Kommune

Det er ikke kun målt på store anlæg, at Jylland trækker læsset. Der er registreret i alt ca. 113.000 små anlæg i Danmark, og de fleste befinder sig på tage i Jylland.

Med 4.100 anlæg var der antalsmæssigt flest små anlæg i Aarhus Kommune. De 15 kommuner med flest små solcelleanlæg ligger alle i Jylland. Man skal helt ned til den 16. kommune på listen, før vi forlader Jylland og skal til Næstved.

Frederiksberg, Læsø og Fanø er de kommuner med færrest antal solcelleanlæg. Ser man på andelen af solcelleanlæg pr. bolig er det også i jyske kommuner, at solcellerne er mest populære. Her topper Hedensted, Skive og Rebild med henholdsvis ni, otte og otte pct.

Relativt færrest solceller er der i Frederiksberg Kommune, hvor der kun er 0,06 pct. anlæg pr. bolig.

Klart mest grøn strøm fra vindmøller

Trods stigningen i kapaciteten fra solceller, kommer der i Danmark generelt mere strøm fra vindenergi end fra solenergi. I 2022 leverede solcellerne seks pct. af Danmarks samlede nettoproduktion af strøm. Til sammenligning leverede vindmøller 56 pct.

Regnes der i samlet kapacitet, havde vindmøllerne i 2022 en kapacitet på ca. syv GW, mens kapaciteten fra solceller var ca. 2,7 GW.

- I forhold til kapaciteten er der mulighed for højere produktion fra vindmøller end fra solceller, da vindmøller kan producere i flere af døgnets timer, end solceller kan. Solcellerne vil imidlertid ofte kunne levere strøm, når vindmøllerne ikke kan, og derfor kan vindmøller og solceller være en god kombination, siger Ole Olsen.

 

OPDATERET: Tidligere fremgik det var Københanvs Kommune, der havde færrest solceller per bolig, samt Læsø, Ærø og Samsø kommuner havde relativt flest solcelleanlæg per bolig. Det var forkerte tal, som Danmarks Statistik havde opgivet, og de er nu rettet.

amp

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.