Hold grundkapitalen i ro - stabilitet er alfa og omega i byggeriet
Når der skal bygges nye almene boliger, skal kommunerne lægge ti pct. af byggesummen på bordet. Det beløb vil regeringen fordoble næste år. Lad være. En så stor stigning på en gang vil være gift for byggeriet af almene boliger i flere år frem.
Regeringen og KL er lige nu i fuld gang med forhandlingerne om kommunernes økonomi til næste år. Og her er spørgsmålet om, hvor meget kommunerne skal komme med, når de sætter byggeri af almene boliger i gang - den såkaldte grundkapital - på bordet.
De sidste fire år har kravet været 10 pct. af byggesummen. Et krav, som regeringen i forhandlingerne med KL ønsker at øge til 20 pct. Men i Dansk Byggeri har vi været store tilhængere af niveauet på 10 pct. Først og fremmest fordi det har ligget fast i en længere periode.
Stabilitet er alfa og omega i byggeriet. Når kommunerne og bygge- og anlægsvirksomhederne ved, hvad de har at rette sig efter, kan man planlægge og bygge i et moderat tempo over en længere årrække. Sådan bør det blive ved med at være, for det har bidraget til ro i både boligområderne og byggeriet.
Dansk Byggeri frygter hamstring
Tidligere har kravet til grundkapitalen svinget mellem syv og 14 pct. De syv har været brugt, når man gerne ville sætte mere fart på byggeriet i en periode, mens 14 var i mere 'normale' perioder. Hver gang satsen bliver sat op, stiger antallet af ansøgninger om byggetilladelser, så man næsten kan tale om en 'hamstring'. Mens der i årene efter er tilsvarende meget få ansøgninger.
Dansk Byggeri anbefaler, at regeringen beholder kravet på 10 pct. i en længere periode. Hvis man i den nuværende situation, hvor der er stor aktivitet i byggeriet, øger kravet endda helt op til 20 pct. vil vi opleve en hamstring til efteråret. Det vil give yderligere pres på byggeriet.
Et fordobling vil samtidig ramme de kommuner, der har udsatte boligområder, fordi den annoncerede indsats i ghettoområderne kræver, at en del af de belastede familier bliver placeret andre steder.
En drastisk stigning i kommunernes grundkapital vil derfor have nogle meget uheldige effekter både på kort og på længere sigt. Hvis kommunerne skal til at stille med en større andel af pengene, bør det indføres glidende, så både boligsektoren og byggeriet kan nå at planlægge og tilpasse sig udviklingen.
Erhvervspolitisk direktør Torben Liborius, Dansk Byggeri
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.