Selv om Miljøstyrelsen hvert år får indberetninger fra eksempelvis større landbrug og gartnerier om deres brug af sprøjtemidler, har man ikke lavet kontroller, når forbruget er større end det tilladte.
Det skriver Information, som har fået aktindsigt i de sidste 14 års sprøjtejournalindberetninger.
I en orientering til Folketinget oplyser miljøminister Magnus Heunicke (S), at det skyldes, at systemet er udviklet til statistik. Af den grund har man ikke systematisk gennemgået data.
Miljøministeren har nu bedt om en redegørelse.
- De her overskridelser er et klart signal om, at der i hvert fald nogle steder bruges større mængder sprøjtemidler, end det er tilladt for det enkelte produkt. Derfor har vi at gøre med et brud på de regler, vi har for at beskytte vores miljø. Så det er et svigt af vores miljø, vi taler om her. Det er fuldstændig afgørende, at vi kan stole på, at de regler bliver overholdt, siger han til Information.
Landbrug, gartnerier og skovbrug af en vis størrelse er forpligtet til at føre en sprøjtejournal. De skal desuden årligt indberette til Miljøstyrelsen, hvilke sprøjtemidler de bruger, og hvilke afgrøder de bruges på.
De tal, som Information har fået, tager ikke højde for, om der eventuelt er fejl i indberetningerne.
Ændrer praksis
Information skriver, at Magnus Heunicke efter eget udsagn blev præsenteret for problemstillingen på et møde i Miljøministeriet, efter at Information havde henvendt sig til Miljøstyrelsen.
Ifølge ministeren mente han, at han havde pligt til at orientere Folketinget.
Over for Information oplyser Miljøstyrelsen, at man også bruger sit it-system til kontroller.
Men man har dog ikke hidtil udtrukket til fysisk kontrol på baggrund af indberetninger af for stort forbrug. Det vil styrelsen dog gøre fra næste år, skriver Information.
/ritzau/
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.