Furesø forbyder ældre brændeovne
FURESØ: Som en af de første kommuner i landet vil Furesø nu forbyde brændeovne fra før 1. juni 2008.
Siden 1. juli sidste år har landets kommuner haft mulighed for at forbyde de ældre brændeovne, hvis de ligger i et område med kollektiv varmeforsyning i form af fjernvarme eller gas. 2008 er valgt som skilleår, fordi der da blev indført bindende krav til niveauet for udledning af partikler fra brændeovnene.
Foreløbig er det dog få, større kommuner, der har valgt at benytte sig af muligheden.
Københavns, Frederiksberg og Roskilde kommuner har hen over sommeren og efteråret vedtaget forbud, mens Aarhus ifølge byrådsreferatet vedtog et forbud 20. november. Også Odense overvejer at gøre det samme, oplyste Miljøstyrelsen for nylig til Videncentret Bolius.
Og nu er Furesø altså også på vej med et forbud. Et flertal vedtog på seneste byrådsmøde at bede forvaltningen revidere kommunens forskrift om brændeovne, så den indeholder et forbud mod de gamle ovne. Den skal derefter i offentlig høring, før den kan vedtages endeligt.
400 dødsfald
De cirka 700.000 brændeovne i Danmark udgør det største danske bidrag til partikelforurening og er årsag til ca. 400 for tidlige dødsfald på landsplan, lyder vurderingen fra Nationalt Center for Miljø og Energi på Aarhus Universitet. De ældre brændeovne skønnes at udlede op til fem gange så mange partikler som nye, og derfor har Miljøstyrelsen vurderet, at det vil have betydning, hvis de gamle brændeovne nedlægges.
I Furesø vurderer kommunen, at der er omkring 5.100 ildsteder, hvoraf cirka 3.500 er brændeovne, mens resten er fx pilleovne, pillefyr og åbne pejse. Omkring en tredjedel af de 3.500 brændeovne vurderes at være fra før 2008.
Oprindeligt havde et flertal i kommunens natur- og klimaudvalg besluttet, at der ikke skulle laves forbud på nuværende tidspunkt. Men De Radikale og Enhedslisten krævede sagen i byrådet, og her havde Socialdemokratiet skiftet mening. Derfor kunne de tre partier sammen med SF mønstre et flertal for et forbud, mens De Konservative og Venstre stemte imod, fremgår det af referatet.
Når en forskrift for brug af brændeovne er endeligt vedtaget, har ejerne af de gamle brændeovne et år til at udskifte dem. Kommunerne kan ikke kræve, at samtlige ejere af brændeovne skal dokumentere alderen på dem, men kommunerne kan som normalt føre tilsyn ved klager over røg fra brændeovne.
Byrådsmedlem Anders Medum Groth (R) påpeger over for Sjællandske Nyheder, at finansloven for 2025 er godt nyt for dem, som snart skal af med deres gamle brændeovn. Genindførelse af håndværkerfradraget vil nemlig betyde, at man kan få fradrag for at fjerne den.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.