Regeringen præsenterer mandag rammerne for at etablere Danmarks Grønne Fremtidsfond, der får en samlet kapacitet på 25 mia. kr.
Sammen med De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet blev regeringen i december sidste år enige om finansloven for i år, hvor fremtidsfonden indgik.
- Med Danmarks Grønne Fremtidsfond på 25 mia. kr. kan vi give et rygstød til danske grønne løsninger, som kan gøre gavn både herhjemme og i resten af verden, siger finansminister Nicolai Wammen (S).
- Danmark og danske virksomheder har i mange år gået forrest med udviklingen af grøn teknologi, og Fremtidsfonden vil bidrage til, at vi kan fastholde vores grønne førerposition og skubbe samfundet i en mere bæredygtig retning.
- Samtidig kan vi understøtte tusindvis af grønne job i en tid, hvor regeringen har fokus på den økonomiske genopretning af vores samfund, siger han.
110 mia. kr. til grøn finansiering
Ud fra erfaringer med tidligere investeringsprojekter forventer regeringen, at fremtidsfonden kan generere privat finansiering for op til 85 mia. kr.
Således at fonden samlet kan komme til at bidrage med op til 110 mia. kr. til at finansiere grønne virksomheder og projekter. Det vurderes, at fonden kan komme til at understøtte 27.500 grønne job, fremgår det af pressemeddelelsen.
Det er langt fra alle pengene, der skal hives op af statskassen. Ifølge finanslovsaftalen for i år skal der kun afsættes 76 mio. kr. i 2020, 170 mio. kr. i 2021 og 264 mio. kr. fra 2022 og frem.
Ud af den samlede ramme på 25 mia. kr. bliver Eksportkredit Fonden (EKF) styrket med 14 mia. kr.
Vækstfonden styrkes med fire mia. kr., Danmarks Grønne Investeringsfond (DGIF) med seks mia. kr., mens Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) bliver styrket med én mia. kr.
Brug for risikovillig, grøn kapital
Hos Dansk Industri mener underdirektør Peter Thagesen, at fonden vil bidrage til, at Danmark kan eksportere flere grønne løsninger til udlandet.
- Det vil være en fordel for klimaet, men det vil også styrke eksporten og føre til flere arbejdspladser herhjemme, siger han i en skriftlig kommentar.
Hos Dansk Erhverv er man bange for, at fonden kan ende med kun at hjælpe store virksomheder.
- Regeringen lægger med den nye fond op til at øge likviditeten i en række eksisterende fonde, men der er ikke afsat tabsrammer til risikovillig kapital.
- Det betyder, at de grønne investeringer skal holdes inden for fondenes nuværende risikoprofiler. Det mener vi ikke er nok, hvis vi skal klare os i den globale konkurrence.
- I udlandet bliver der satset massivt på at udvikle nye grønne teknologier, siger Jasmina Pless, der er chefkonsulent for iværksætterpolitik i Dansk Erhverv, i en skriftlig kommentar.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.