Danmarks største klima-lavbundsprojekt på vej i Esbjerg
ESBJERG: I fremtiden skal et område øst for Ribe danne rammen om et storstilet projekt, der forventes at have enorme miljø-, natur- og klimagevinster.
I dag er området fyldt med marker, men for fremtiden kan det komme til at se helt anderledes ud. Et stort klima- og naturprojekt vil nemlig omdanne landbrugsjorden til ny natur med våde enge. Naturstyrelsen er gået sammen med Esbjerg Kommune, Din Forsyning og Jysk Landboforening om opgaven, der kan resultere i Danmarks største klima-lavbundsprojekt.
Mere præcist er tanken, at 2.700 hektar landbrugsjord tages ud af drift og omdannes til moser og enge. Forventningen fra Naturstyrelsen er, at det vil få "enorm" betydning for klimaet, da det reducerer udledningen af CO2 markant. Hvis alle 2.700 hektar udtages, forventes det, at der kan undgås en udledning på omkring 37.000 tons kulstof om året, lyder meldingen.
Fra politisk side er man også begejstret for projektet:
- Vi har sat gang i en historisk omstilling af Danmarkskortet, og vi er allerede i fuld gang. I Ribe forener vi nu kræfterne om dét, der kan blive Danmarks største klima-lavbundsprojekt til gavn for vores klima, natur og vandmiljø, lyder det fra Jeppe Bruus (S), minister for grøn trepart. Han fortsætter:
- Det er netop den type samarbejde, vi får brug for, hvis vi skal lykkedes med den enorme opgave, vi sammen har sat os for.
Store sidegevinster
Desuden sikrer projektet, at der udledes langt mindre kvælstof til Vadehavet. Faktisk forventes det, at der kan undgås en udledning på optil 108 tons årligt. Andre store sidegevinster ved projektet er, at det bidrager til naturbaserede løsninger indenfor klimatilpasning. Og som led i at beskytte byen mod fremtidens voldsommere vejr skal det undersøges, om der kan etableres store områder øst for Ribe, hvor vandet fra åerne kan parkeres i tilfælde af ekstrem nedbør.
Vandparkeringen vil i givet fald være på 500-1.000 hektar inden for undersøgelsesområdet. En udvidelse af projektet, der finansieres af Esbjerg Kommune:
- Det her projekt er med til at løse flere af vores tids største udfordringer. Her får vi beskyttet Ribe mod oversvømmelser, mens vi samtidig får bremset vores CO2-udledning. Det er fantastisk, at sådan et stort klima- og naturprojekt kan ske ved Ribe, siger borgmester i Esbjerg Kommune, Jesper Frost Rasmussen (S).
Fakta om projektet
- Fra november 2024 starter de tekniske og biologiske forundersøgelser i området. Det tager typisk et år. Undersøgelserne skal belyse, hvilke hensyn der skal tages til omgivelserne f.eks. infrastruktur og natur, hvis projektet skal realiseres.
- Klima-lavbundsprojektet er statsligt finansieret, og det er estimeret til at koste i omegnen af 397 mio. kroner. Inden for undersøgelsesområdet er der i dag ca. 150 lodsejere, der tilbydes at deltage i jordfordelingen, der ledes af Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø.
- Der skal udtages 140.000 hektar lavbundsjorder inden 2030. Det samlede antal hektar fra Ribe-projektet skal indgå i dét tal.
Kilde: Naturstyrelsen
ap
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.