Bornholm beder om statsstøtte til at bevare granithavne
BORNHOLM: Granithavnene på Bornholm har det ikke godt.
De er særdeles kostbare at vedligeholde, og med det hårdere slid i det nye, barskere klima bliver udgifterne kun endnu større i den nære fremtid. De enorme kræfter, der blev sluppet løs under stormfloden i oktober 2023, har mindet os om, hvad der er i vente, hvis vi ikke sætter ind i tide.
Sådan lyder det fra borgmester Jacob Trøst (K), før han onsdag står i spidsen for en bornholmsk delegation, der har fået foretræde for Folketingets kulturudvalg.
Havnene er nemlig en vital del af Bornholms dna og af Danmarks fælles kulturarv, argumenterer borgmesteren. Derfor har kommunen det sidste års tid været på udkig efter alternative finansieringsløsninger udenfor øen, da man selv er presset på økonomien og ikke ønsker at lade havnene forfalde.
Havnene har nemlig stort set ingen indtægter, i hvert fald ikke i en størrelse, der står mål med udgifterne til vedligeholdelse.
Foretræde onsdag
I foråret gennemførte kommunen en besigtigelse af havnene sammen med tidligere transportminister Hans Christian Schmidt (V) og folketingsmedlem Peter Juel-Jensen (V). Siden har kommunen lavet en rapport om havnenes tilstand, og Hans Christian Schmidt har som formand for kulturudvalget inviteret kommunen til at præsentere rapporten for udvalget. Der er udelukkende tale om en orientering.
Ifølge rapporten vil det koste 165 mio. kr. over ti år at indhentet efterslæbet på vedligeholdelse.
De i alt ti kommunale granithavne er her oplistet i prioriteret rækkefølge med den anslåede pris:
- Gudhjem 27 mio. kr.
- Nørresand 20 mio. kr.
- Allinge 18 mio. kr.
- Svaneke 35 mio. kr.
- Sandvig 8 mio. kr.
- Nørrekås 18 mio. kr.
- Bølshavn 2 mio. kr.
- Hammerhavn 7 mio. kr.
- Hasle 9 mio. kr.
- Tejn 15 mio. kr.
- Alle havne 6 mio. kr.
- I alt 165 mio. kr.
Problemet er, at havnene gennem årene kun er vedligeholdt over vandet, mens der ikke har været fokus på at vedligeholde under vandlinjen.
Det kræver specialistviden at arbejde med granitten, og den viden er svær at tiltrække til øen, hvis opgaverne udbydes som mindre anlægsprojekter. Derfor håber kommunen at få tilsagn om en omfattende renovering, som kan fordeles over nogle år og sikre den nødvendige specialviden.
Gudhjem er prioriteret højest, fordi færgen til Ertholmene og de 90 beboere her udgår fra byen. Men også for turismen er havnene afgørende, argumenterer kommunen, ligesom de også har en militær betydning.
Rapporten om granithavnene kan læses her.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.