dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Beredskabsstyrelsen dropper nuklear øvelse på grund af besparelser

Beredskabsstyrelsen skal spare over ni millioner kroner og har derfor opgivet den nukleare øvelse Contex 24.
8. JUL 2024 8.23

Beredskabsstyrelsen har valgt at aflyse den nukleare øvelse Contex 24. Det skyldes, at styrelsens budgetter ikke hænger sammen, og at der skal spares over ni millioner kroner resten af året.

Det skriver DR på baggrund af et mødereferat fra Beredskabsstyrelsens intranet, som har været tilgængeligt siden 18. juni.

Ved øvelsen træner Beredskabsstyrelsen sammen med Forsvaret, internationale eksperter og en række myndigheder, hvordan der skal reageres, og hvordan borgerne skal rustes, hvis en nuklear ulykke rammer Danmark.

Ulrik Mosekjær, der er chefsergent og fællestillidsmand i Beredskabsstyrelsen, fortæller til DR, at øvelsen hjælper styrelsen med at "være skarp", hvis en situation skulle opstå.

- Vi øver for at træne vores procedurer, og så vi får skærpet vores kompetencer. En gang imellem opdager man jo også en lille fejl på en øvelse, som vi så kan rette, så der ikke sker fejl, når det er virkelighed, siger han.

Vigtig nuklear forurenings øvelse

Contex står for Contamination Exercise og bliver normalt afholdt hvert andet år i Finderup i Midtjylland.

Øvelsen har tidligere været fremhævet af Beredskabsstyrelsen selv som en "vigtig øvelse", der er blevet aktualiseret yderligere efter Ruslands invasion af Ukraine.

Midt i juni udgav Beredskabsstyrelsen en række råd, der opfordrer borgerne til at få styr på deres "hjemmeberedskab". Her lyder det, at man gerne skal kunne klare sig i tre døgn og have vand og mad på lager.

Desuden blev anbefalingerne om jodtabletter opdateret, således at det nu anbefales, at børn og unge samt gravide og ammende og voksne under 40 år skal have jodtabletter hjemme.

Jodtabletter er kendt for at have en beskyttende virkning ved nukleare hændelser, da det kan hindre, at radioaktivt jod bliver optaget i blodet og koncentreret i skjoldbruskkirtlen. Det kan ifølge Sundhedsstyrelsen føre til øget risiko for kræft i netop skjoldbruskkirtlen især hos børn og unge.

/ritzau/mar

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.