Affaldsselskaber melder klar til at brænde opgravede mink
Regeringen besluttede i november sidste år, at millioner af mink skulle aflives af frygt for et muteret coronavirus. Cirka fire millioner døde mink blev gravet ned på militære områder ved Nørre Felding nær Holstebro og Kølvrå ved Karup.
Det udløste skarp kritik fra beboere i de to områder, der frygtede konsekvenserne for miljøet. Politikerne besluttede efterfølgende, at minkene skulle graves op, når dyrene efter et halvt år ikke længere ville udgøre en smitterisiko.
Nu nærmer tidspunktet sig for opgravningen af de døde mink. Det ventes at ske til maj. Opgaven med at grave dyrene op og transportere dem er sendt i udbud. Det samme er opgaven med at destruere minkene.
Denne opgave melder landets affaldsselskaber klar til at påtage sig.
- Vi ser det som en miljøopgave, der skal løses. Og vi vil gerne bidrage til, at det bliver løst så godt og effektivt som overhovedet muligt. Derfor stiller Dansk Affaldsforenings anlæg sig selvfølgelig til rådighed for at løse den opgave, siger Mads Jakobsen, der er formand for Dansk Affaldsforening.
15.000 ton mink skal blandes op
Ifølge formanden har 13 anlæg landet over vist interesse for at påtage sig opgaven med at afbrænde minkkadaverne. Der var enkelte anlæg, der allerede i efterår hjalp til med at brænde nogle af de døde mink.
Men for de fleste affaldsanlæg er det en usædvanlig opgave. Dyrene vil ifølge affaldsformanden ikke blive afbrændt på én gang, men løbende over en periode.
De vil blive blandet op med blandt andet husholdningsaffald under forbrændingen, oplyser Mads Jakobsen. Han forventer ikke, at afbrændingen vil give anledning til lugtgener.
Samlet set er der ifølge Mads Jakobsen tale om mellem 15.000 og 20.000 ton minkkadavere. Han forventer, at man vil lave en slags prøveafbrænding i midten af maj for at se, at forbrændingsprocessen forløber som planlagt.
Hvis den gør det, vil de døde dyr blive brændt i perioden fra slutningen af maj til begyndelsen af juli.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.