De fleste vælgere vil gerne lytte til saglige politikere i klimadebat
Danskerne bakker generelt op om den grønne trepart, Det viser en ny undersøgelse fra Dronning Marys Center på Københavns Universitet, fortæller centerleder Simon Kjær Hansen på KL's konference for Fremtidens Grønne Danmark mandag.
Ikke overraskende er opbakningen størst i hovedstaden og storbyerne, hvor godt seks ud af ti borgere enten er lidt for eller meget for en CO2-afgift, som var udgangspunktet for den grønne trepart. Samme opbakning er også at finde blandt oplandskommunerne.
Opbakningen er mindre blandt borgerne i land- og provinskommunerne. I landkommunerne er det 35 pct. af borgerne, der er for en CO2-afgift på landbruget, mens det gælder 42,6 pct. i provinskommunerne.
Det er dog ikke kun opbakningen, som Simon Kjær Hansen bemærker, men særligt, at et flertal af borgerne enten er lidt for, hverken for eller imod eller lidt imod en CO2-afgift, hvilket tyder på, at klimaspørgsmålet ikke har skabt nogen dyb splittelse i befolkningen eller mellem land og by, som det har gjort i andre lande.
- Det er de bløde mellemkategorier, der fylder mest. Det er ikke et emne, der splitter borgerne. Der er en slags tavst flertal, som enten er lidt for eller lidt imod, og det er dem, der er klart i flertal. Vi har ikke to lejre, der aktivt kæmper mod hinanden, siger Simon Kkær Hansen.
Borgerne skal med i omlægning
På KL-konferencen var der flere lokalpolitikere, som var bekymrede for, hvordan arbejdet med lokale treparter kan påvirke kommunalvalgkampen. Og selvom mange peger på, at det er et emne, der kommer til at fylde i valgkampen, frygter Simon Kjær Hansen ikke, at det er noget, der kommer til at skabe stor konflikt i valgkampen.
- Jeg kan godt forstå, at timingen fylder, men der er noget positivt i, at rigtig mange vælgere er i den bløde mellemkategori, siger han og fortsætter:
- Det er ligesom vi så under corona, hvor borgerne var meget villige til at lytte til argumenter og forklaringer fra politikere, som også var klar til at lægge tidligere stridigheder til side for at finde fælles løsninger. Borgerne er igen klar til at lytte til saglige politikere, der er villige til at gå ind i debatten. Der er ikke mange borgere, som har hårde og stålfaste holdninger på forhånd.
Undersøgelsen fra Dronning Marys Center er inspireret af Hope-undersøgelserne, der løbende tog temperaturen af borgernes opbakning til coronahåndteringen. Undersøgelsen viser, at det er særligt emner som et sundere indre farvand, effektive klimatiltag og mere plads til vild natur, som fylder for borgerne, der bakker op om den grønne trepart.
I undersøgelsen peger 55 pct. desuden på, at de er villige til at gå på kompromis med deres livskvalitet for at leve mere klimavenligt, og 60 pct. mener, at Danmark bør begrænse udledningen af drivhusgasser så hurtigt som muligt, uasnet hvornår andre lande gør det.
Vigtig inddragelse
Økonomiminister Stephanie Lose (V) gjorde det også klart på konferencen, at lokalpolitikerne står foran en vigtig opgave, når de skal inddrage borgerne i de lokale treparter, selvom borgerne ikke formelt set har nogen rolle i forhandlingerne.
- Borgerne kommer tidligt til at mærke omlægningsplanerne, og mange steder er kommuenrne allerede i gang. Man skal derfor overveje, hvordan man bedst inddrager borgerne i planerne, siger Stephanie Lose.
I Middelfart Kommune har man allerede planlagt to borgermøder i januar og til sommer, som kommer til at tage udgangspunkt i de ti største omlægningsprojekter i kommunen for tidligt at give borgerne udsigt til inddragelse.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.