Randers får nej til sundhedsundersøgelse af Nordic Waste-naboer
RANDERS: Randers Kommune kan ikke finde nogen, som vil gennemføre en kortlægning og dernæst en sundhedsundersøgelse af naboer til Nordic Waste i Ølst. Både Styrelsen for Patientsikkerhed, Region Midtjylland og flere private firmaer har sagt nej. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.
Borgerne har været bekymret for forurening fra et jordskred, som udgik fra virksomheden Nordic Waste i december 2023.
På grunden er der blandt andet arbejdet med microfiller, som er et restprodukt fra cementproduktion. Der har også været bekymring for forgiftning med tungmetaller.
Først en kortlægning
I første omgang skal det kortlægges, om borgerne har været udsat for en påvirkning fra Nordic Waste. Den kortlægning skal danne grundlag for, om der kan laves en sundhedsundersøgelse.
I august kunne borgere nær Nordic Waste i Ølst sænke skuldrene en smule. Fødevarestyrelsen havde analyseret prøver fra fem køkkenhaver, hvor der blev dyrket blandt andet asparges og tomater. Der blev ikke fundet giftige stoffer, som gav anledning til bekymring.
Samtidig har kommunen haft en aftale - en slags fasttrack-ordning - med Region Midtjylland om, at borgere, der følte sig dårlige eller syge, kunne blive sendt hurtigt videre fra egen læge til Arbejdsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.
Så vidt kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt er orienteret, har ingen borgere dog brugt det. Men bekymringerne for langsigtet påvirkning er stadig stor, siger han. Derfor har Randers Kommune haft møder med Styrelsen for Patientsikkerhed om muligheden for at få foretaget en undersøgelse.
- De siger, at de gerne vil vejlede os om, hvordan vi skal håndtere det, og de siger, at man skal begynde med en kortlægning, fortæller kommunaldirektøren.
Alle siger nej
Men styrelsen vil ikke stå for undersøgelsen. Ekstra Bladet har fået tilsendt det svar, som styrelsen oprindeligt har sendt til Jesper Kaas Schmidt. Her lyder det, at styrelsens opgave er at rådgive ud fra allerede kortlagt og sammenfattet data - men ikke selv indsamle data eller opsætte et analyseprogram. Styrelsen har anbefalet nogle firmaer, som Randers Kommune har spurgt. De siger alle nej.
Heller ikke Region Midtjylland er i stand til at hjælpe, lyder det i en udtalelse fra lægefaglig koncerndirektør Thomas Larsen:
- Som region vil vi gerne lave en helbredsundersøgelse, men vi kan ikke. For at lave en helbredsundersøgelse skal vi vide, hvad borgerne har været eksponeret for.
Da eksempelvis borgere i Korsør blev undersøgt, vidste man de havde været udsat for PFAS fra en nærliggende brandøvelsesplads.
Jeg kan ikke gøre mere
- Men i forhold til Ølst har vi jo ikke den viden. Så vi vil rigtig gerne tage blodprøver og lave analyser, men hele forudsætningen er, at vi skal vide, hvad vi leder efter, siger Thomas Larsen.
Kommunen laver ikke selv kortlægningen, da det ikke er en kommunal opgave, og fordi man ikke har medarbejdere med kompetencer til det, siger Jesper Kaas Schmidt. Der bliver nu i stedet lagt en sag i Sundheds-, Idræts- og Kulturudvalget i Randers Kommune.
- Det betyder, at jeg samler alle dokumenter og lægger dem op i udvalget. Så må politikerne beslutte, om vi skal gøre mere eller lukke den her, siger kommunaldirektøren og tilføjer:
- Jeg kan ikke komme i tanke om mere, jeg kan gøre, medmindre nogen ringer med et tilbud i morgen.
/ritzau/opdateret 16:20
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.