Drama i Kolding: Borgmesterparti mister et mandat og står uden for budgetforlig
KOLDING: For blot tre dage siden meddelte Venstre, Socialdemokratiet, SF og DF, at partierne var gået sammen om en budgetaftale udenom borgmester Knud Erik Langhoff (K), De Konservative og De Radikale. Nu er budgetforliget fra de fire partier landet, og det stadig uden de to sidstnævnte partier.
Dog er Venstre blevet et mandat rigere, da De Konservatives Freddy Christensen har valgt at skifte parti bl.a. på grund af uenighederne om budgettet.
- Jeg synes ikke, at der er blevet lyttet til mine politiske ambitioner. Fx i forbindelse med budgetforliget, hvor jeg gerne ville have specialskolerne sikret. Derudover har det været svært at være i gruppen, da jeg ikke føler, at jeg er blevet hørt af ledelsen i partiet, fortæller Freddy Christensen til TV Syd.
Han fortæller også, at det har været en stor beslutning, men at han i længere tid har haft svært ved at se sig selv i partiet både på Christiansborg og i Kolding Kommune.
Budgetforliget bliver dermed bakket op af 21 af byrådets 25 medlemmer.
Nej tak til besparelser og skattelettelser
Uenighederne gik bl.a. på, at borgmesterens budgetforslag lagde op til besparelser på 86 mio. kr. på tværs af kommunen. Heriblandt var lukning af specialskoler, lukning af små skoler, besparelser på erhvervsservice og på gæstedagplejer, fortæller gruppeformand for Venstre Jakob Ville til DK Nyt.
Dertil ville borgmesteren give erhvervslivet skattelettelser for 30 mio. kr.
- Jeg repræsenterer et parti, som gerne vil give skattelettelser, men at gøre det mens man sparer på velfærden rundt i hele kommunen, det vil vi ikke være med til. Særligt når der er mange penge i kassen i Kolding, siger Jakob Ville til DK Nyt.
Han forklarer, at de fire partier har valgt at tage nogle af besparelserne tilbage og i stedet investere i velfærd og anlæg.
Det fremgår af budgetforliget, at forligspartierne holder et økonomisk råderum på 15 mio. kr. i 2026, som er 5 mio. kr. lavere end tidligere. Den samlede balance viser et kasseforbrug i alle årene, og den gennemsnitlige likviditet skønnes i 2028 at være på 340 mio. kr.
Flere penge til børnene og Kolding bymidte
På de store velfærdsområder er der bl.a. afsat 5 mio. kr. til ressourcepædagoger i de almene dagtilbud for at understøtte kompetenceløft og udvikling af pædagogisk praksis, så børn i udsatte positioner kan være tilknyttet almenområdet. Derudover afsættes der 6,2 mio. kr. i 2025 og 15 mio. kr. årligt fra 2026 til at styrke de inkluderende læringsmiljøer i folkeskolen. Midlerne anvendes primært til ansættelse af flere medarbejdere.
På anlægssiden afsættes der årligt 5 mio. kr. til optimering på dagtilbudsområdet og 10 mio. kr. årligt på skoleområdet.
På børnepasningsområdet udføres en række besparelser i 2025-2028, bl.a. fusioner mellem flere børnehuse, reduktion i dagplejens gæstehuse og opsigelse af lejemål. Samlet giver det en besparelse på 145.000 kr. i 2025, 220.000 kr. i 2026, 1,07 mio. kr. i 2027 og 2,66 mio. kr. i 2028.
På seniorområdet afsættes 1,5 mio. kr. i 2026 og 2027 til nedbringelse af tomgangshusleje. Derudover afsættes alle midler, som kommunen modtager via bloktilskuddet til Ældrereformen, til seniorområdet. Der er i alt tale om 38,5 mio. kr. fordelt på tre år. Der sker besparelser på 6,2 mio. kr. over årene 2025-2028, hvor bl.a. "styrket træning i eget hjem" spares væk.
Der satses også på udviklingen af Kolding midtby, hvor der afsættes midler med en ramme på 7,5 mio. kr. fra 2025 og frem. Derudover øger forligspartierne støtten til den selvejende institution Kolding Light Festival med 1,5 mio. kr. pr. år frem til 2028. Ligeledes afsættes 1,7 mio. kr. årligt til indsatser for en grønnere bymidte.
En svækket borgmester
Jakob Ville udelukker ikke at samarbejde med borgmester Knud Erik Langhoff fremadrettet, men han mener, at uenighederne kan have konsekvenser.
- Tilbage står en svækket borgmester, som ikke har styr på sit flertal, så det kommer til at påvirke situationen fremadrettet, siger Jakob Ville til DK Nyt.
Knud Erik Langhoff har også meldt ud, at han vil stille med sit eget budgetforslag. Jakob Ville er spændt på, om dette sker, og hvordan borgmesteren vil stemme under den endelige budgetbehandling.
- Det er jo lidt underligt at have en borgmester, som ikke har stemt for det budget, der sætter retningen for kommunen, siger Jakob Ville.
Knud Erik Langhoff kan vælge at stemme for de andre partiers budgetaftale, men fordi han står udenfor den nye forligskreds, har han ingen indflydelse på selve aftalen.
Se allerede omtalte kommunale budgetforlig her.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.