dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Mols Bjerge vil undersøge, om turismen kan ende med at blive et plus
Nationalpark Mols Bjerges naturindhold og lokalbefolkning skal være grundlag og omdrejningspunkt for det nye projekts forskellige initiativer.
Foto: CRT

Mols Bjerge vil undersøge, om turismen kan ende med at blive et plus

Center for Regional- og turismeforskning Nationalpark Mols Bjerge vil finde ud af, hvordan nationalparken kan blive en regenerativ destination.
10. SEP 2024 7.20

SYDDJURS: Et samarbejde mellem Center for Regional- og turismeforskning (CRT) og Nationalpark Mols Bjerge skal i 2024-2025 afdække, hvordan nationalparken kan blive en regenerativ destination, oplyser CRT.

Det er seniorforsker hos CRT Andreas Skriver Hansen og projektleder Nicole Wolter, Mols Bjerge, der skal lave arbejdet med udgangspunkt i spørgsmål som: Hvordan kan man arbejde regenerativt med turisme? Og så ovenikøbet i en nationalpark?

Ifølge Andreas Skriver Hansen er der mange forskellige definitioner af, hvad regenerativ turisme er.

- Men der er ikke nogen klar, endegyldig definition. Marketingfolk vil fx gerne se det fra en økonomisk vinkel, hvilket hurtigt kan blive problematisk og ende med greenwashing, siger han til DK Nyt.

To slags ambassadører

Han tilføjer, at det kan være fint nok med projekter, hvor turister fx er med til at fjerne skrald, plante ny vegetation eller hive invasive arter op.

- Men det er ikke tilstrækkeligt. Det kan være et værktøj, men jeg tror på, at man helt basalt skal ændre indstillingen til, hvordan man er turist i et lokalområde. Turister skal ende med at få så meget indsigt i og et så tæt tilhørsforhold til lokalområdet, at deres vaner bliver ændret, forklarer han.

På den måde kan turister lære så meget af de lokale ambassadører om de udfordringer, der er i området, at turisterne selv bliver – en anden type – ambassadør, tager ejerskab og ønsker at udbrede oplevelsen – og på den måde være med til at bidrage positivt til området.

Andreas Skriver Hansen fremhæver Mols Bjerge som samarbejdspartner i projektet, fordi nationalparken har et supergodt samarbejde lokalt med beboere, turismeaktører, frivillige og foreninger. Det er et godt fundament at bygge på.

En reaktion på masseturisme

Projektet på Mols er en del af parkens Nationalparkplan 2024-30 og passer med aktuelle strømninger inden for turistbranchen, der blandt andet peger på, at besøgende i stigende grad søger øget natur- og kulturnærhed med udgangspunkt i aktive, autentiske og inkluderende oplevelser.
  
Udviklingen er også en reaktion på masseturisme, der i stigende grad er en udfordring verden over, fordi den ikke bidrager positivt til de steder, der besøges, eller ligefrem snylter på små lokalsamfund. Det er en udvikling, regenerativ turisme imødegår og er et modsvar på.

Tidligere har Limfjordsrådet igangsat et koncept, hvor miljøforbedrende aktiviteter ligefrem udgjorde kernen i en række turismepakker.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.