dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Hvad sker der, hvis vi lader vandet løbe frit?
Vandets veje ændrer sig, og vandmængderne øges. Men hvad kommer det til at betyde for de danske landskaber i fremtiden?
Foto: Arkitektforeningen

Hvad sker der, hvis vi lader vandet løbe frit?

Tre projekter skal belyse, hvordan fremtidens landskaber kan se ud med udgangspunkt i vandets veje.
2. SEP 2024 6.35

Hvordan vil de danske landskaber se ud i fremtiden, hvis vandet får lov til at flyde frit? Hvad vil det betyde for vores fødevareproduktion, bosætning, biodiversitet og vores fortælling om det danske kulturlandskab?

Det skal tre teams bestående af bl.a. arkitekter, kunsthistorikere m.fl. udarbejde visioner for i de kommende måneder i projektet Vandets Veje, oplyser Arkitektforeningen. Målet er at sammensætte en publikation, som kan præsenteres for kommuner i hele landet, så de kan blive inspireret til at gå nye veje.

De tre cases er Grenaaens Vandopland, Skjern Å-systemet og delvandopland Kornerup Å ved Roskilde og er udvalgt blandt 21 ansøgninger efter et såkaldt open call, som Arkitektforeningen med støtte fra Dreyers Fond udskrev i foråret.

Målet var at få belyst de komplekse problemstillinger, der knytter sig til de øgede vandmængder og den måde, vi håndterer vandet på i dag. Og at få sat konkrete billeder på, hvordan fremtidens kulturlandskab kan se ud, hvis vi giver vandet frit løb. 

Grenaaen, Skjern Å og Kornerup Å

Konkret skal de udvalgte teams udarbejde visioner for, hvordan Grenaaens vandopland, Skjern Å-systemet og delvandopland Kornerup Å ved Roskilde kan genoprettes til naturrige og attraktive områder for bosætning og lokal dyrkning af fødevarer.

Hvert team modtager 400.000 kr. til at arbejde videre for og indgår samtidig i en fælles proces frem til slutningen af januar 2025.

- Jeg er utrolig spændt på at se resultatet af det her projekt og håber, det kan være til inspiration for de mange andre kommuner, der skal i gang med en omlægning, siger Arkitektforeningens direktør, Lars Autrup, som har været en del af udvælgelseskomitéen.

Danmark har i internationale fora forpligtet sig til arbejde for op mod 30 pct. beskyttet natur i 2030 og 50 pct. i 2050. Det er de ambitioner, som de tværfaglige teams skal sætte billeder på.

De tre projekter 
  • Skjern Å-systemet: SLA, ReVærk og Arendse Marie Gulløv. Teamet, der skal arbejde med området omkring Skjern Å, vil vise, hvordan Vestjylland igen kan være et foregangsområde, som viser en ny alliance mellem natur og samfund.
  • Delvandopland Kornerup Å ved Roskilde: TREDJE NATUR, Sophie Sahlqvist Landskab, Arkaia, Artelia og ILC. Teamet omkring Kornerup Å ved Roskilde vil bringe åen delvis tilbage til ådalens naturlige tilstande og lade natur, bosætning og lokal dyrkning organisere sig som en sammenhængende blå-grøn korridor.
  • Grenaaens Vandopland: Schønherr, PAX, LE34 og Jacob Wamberg. Greenaaens vandopland bliver udgangspunkt for at kigge på nye ejerskaber og matrikulering baseret på den jordopdeling, der opstår på baggrund af de naturlige bevægelser og former, som vandet skaber.

Arbejdslegatet ”Vandets veje” er en del af Agenda Earth initiativet, der sætter ord og billeder på fremtidens byggede miljø og landskaber og afsøger de lovgivningsmæssige rammer, der skal muliggøre det.

Initiativet drives af Arkitektforeningen og er støttet af Dreyers Fond.

dotn

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.