Lovændring kritiseres for at spænde ben for kollektiv varmeløsning
Det møder kritik, at en ændring af varmeforsyningsloven reelt afskærer små bysamfund, der ikke kan få fjernvarme, fra at få et fælles jordvarmeanlæg som alternativ.
I landsbyerne Hjortsvang og Rårup i Hedensted Kommune var der ellers i foråret udbredt tilfredshed over, at man som nogle af de første i Danmark havde fået godkendt et termonetprojekt efter varmeforsyningsloven. Et termonet er en lokal løsning bestående af varmepumper i hvert enkelt hus og et kollektivt ledningsnet, der udnytter energien fra jordvarme i energibrønde og ledninger.
Af folketingsbeslutningen fra juli fremgår, at kommunerne skal kunne etablere termonet, men det skal ske adskilt fra fjernvarmeselskaber og på markedsvilkår for at forhindre, at termonetprojekter bliver en økonomisk risiko for eksisterende fjernvarmekunder.
Det er et decideret svigt, mener formand Steffen Damsgaard fra Landdistrikternes Fællesråd.
- Det her vil ikke bidrage til et land i bedre geografisk balance, som jo er en klar melding i regeringsgrundlaget. Det virker, som om ministeren ikke kender den virkelighed, der er i mindre byer, lokalsamfund og landsbyer, siger han til DR.
KL bekymret på flere områder
Også KL er bekymret over, at termonet ikke anses som kollektiv varmeforsyning.
- Det vil begrænse kommunernes muligheder for at udvikle og drive termonetprojekter, der ellers kunne bidrage til den grønne omstilling for borgere i områder, der ikke har udsigt til at få fjernvarme, hedder det i organisationens høringssvar til Energistyrelsen vedrørende det nye forslag om ændring af lov om varmeforsyning og lov om planlægning.
KL opfordrer til, at termonet sidestilles med andre kollektive varmeløsninger, så kommunerne får mulighed for at tilbyde lån og drive termonet under samme vilkår som traditionel fjernvarme.
Interesseforeningen Termonet Danmark anslår over for DR, at mindst 20 projekter i øjeblikket er i gang, og mange flere landsbyer har vist interesse.
I KL's høringssvar advarer organisationen mod flere andre elementer i lovforslaget, bl.a. det foreslåede prisloft på varme, der kan resultere i økonomiske udfordringer for flere kommuner, medføre risiko for konkurser blandt fjernvarmeselskaberne og gå ud over tempoet på udrulningen af grøn fjernvarme i Danmark.
Læs hele høringssvaret her.
Termonet
- Et termonet er et forsyningsnet, som i praksis fungerer som et stort jordvarmeanlæg, hvor såkaldt brine bestående af vand tilsat ætanol cirkulerer i ledninger under jorden og herefter transporteres forbi en jordvarmepumpe, som udnytter varmen fra den opvarmede væske til at producere varmt brugsvand og varme i husene.
- Temperaturen i et termonet muliggør også aktiv køling med varmepumpe eller passiv køling uden brug af varmepumpe.
- Beregninger for de to projekter i Hedensted viste, at den enkelte husejer kunne spare ca. 3.000-4.000 kr. årligt i forhold til en individuel varmepumpe.
dotn
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.