Stress og få ressourcer: It-folk i små kommuner har det svært
ÆRØ: It-afdelingen i Ærø Kommune mangler to fuldtidsansatte for at kunne varetage deres opgaver på tilfredsstillende vis. Det fortæller it-chef Bettina Rosenbæk. Manglen på medarbejdere har resulteret i dårligt arbejdsklima og stress blandt de ansatte.
Ifølge it-chefen er der slet ikke nok fokus på it hos politkerne.
- Jeg synes, at det er blevet et område, som er meget vitalt. Det har det selvfølgelig altid været, men de seneste år er det blevet endnu mere tydeligt. Kommunal økonomi har med rette altid fået meget politisk fokus, men uden it fungerer ingenting, siger hun.
En undersøgelse fra DK Nyt viser, at it-afdelingerne i små kommuner generelt har det svært. De små kommuner har i forvejen ikke mange ressourcer, og geografi kan gøre, at det er svært at finde ansatte. En kommune som Ærø har heller ikke adgang til de samme ressourcer som fx København.
- Jeg tror, at man nogle gange glemmer, at der sidder nogle derude, som lige knap kan få det til at køre rundt. Vi har ikke de samme ressourcer som større kommuner, men vi er jo omfattet af de samme krav, siger Bettina Rosenbæk og kommer med en opfordring til politikerne:
- Jeg vil gerne have noget mere politisk fokus på, at der sidder nogle små it-afdelinger rundtomkring, som skal sikre, at borgernes data bliver varetaget ordentligt. Vi har nogle udfordringer som der skal mere fokus på, ellers bliver vi ladt i stikken.
Stress i afdelingen
Lige pt. er de fem ansatte i it-afdelingen i Ærø, men det er ikke alle, der er på fuldtid. Manglen på flere ansatte har betydet, at de ansatte, der er, skal løbe ekstra stærkt.
- Det har påvirket vores arbejdsmiljø, så vores afdeling har været ramt af langtidssygdom på grund af stress. Når vi er sådan en lille afdeling, og trivslen måske ikke er, som den bør være, så skal jeg som chef sørge for, at det hele fortsat hænger sammen, siger Bettina Rosenbæk.
I løbet af de seneste fem år er to ansatte gået ned med stress i afdelingen. Med knappe ressourcer og få ansatte er det ikke nemt for den lille ø-kommunes it-afdeling at få det til at køre rundt.
- Jeg har været heldig at have nogle ansvarsfulde medarbejdere, så det bliver et spørgsmål om at stå sammen. Jeg har også været nødt til at gøre brug af eksterne konsulenter, men det kan naturligvis også kun lade sig gøre til en vis grænse, siger hun.
Både EU og Christiansborg kommer ofte med nye krav til it-sikkerhed hos kommunerne. Det betyder, at udover det fundamentale med it-driften, skal de nye krav også implementeres. Hvis det allerede halter med det fundamentale, så bliver det sværere og sværere, især hos de små kommuner.
Hos Ærø er der én enkelt ansat it-administrator, som har det daglige ansvar for it-driften.
- Jeg er spændt på, hvad der sker i forhold til vores budget for 2025 og frem. Jeg har bedt om flere ressourcer, og hvis jeg ikke får den bevilling, er jeg meget bekymret for afdelingens velbefindende og drift i fremtiden, siger Bettina Rosenbæk.
DK Nyts undersøgelse viser, at 13 ud af 34 kommuners it-afdelinger mangler ansatte for at varetage deres opgaver på tilfredsstillende vis.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.