Undersøgelse af kommuners it-afdelinger: Ca. 40 pct. mangler ansatte
It-afdelingen hos mange kommuner er underbemandede.
Det viser en spørgerunde, som DK Nyt har lavet til samtlige danske kommuner. Af de 34 kommuner, der besvarede spørgeskemaet, svarer 13, at de har behov for flere ansatte i deres it-afdelinger. Det svarer til lige under 40 pct. Endnu flere mener, at de gør optimalt brug af antallet af ansatte og godt kunne bruge flere, men det er ikke en nødvendighed.
Både Faaborg-Midtfyn og Næstved svarer fx, at de hver især mangler fire til fem ekstra ansatte for at kunne varetage deres opgaver på mere tilfredsstillende vis.
Ser man overordnet på svarene i undersøgelsen, har mange kommuner udfordringer med kompetencer til sikkerhed og økonomiske udfordringer med stigende udgifter til Microsoft-licenser.
Men som så meget andet i kommunalpolitik, er det et spørgsmål om prioritering hos kommunerne. Hvis flere penge går til it, skal pengene tages et andet sted fra.
Mariagerfjord kunne også godt bruge nogle flere ansatte i it-afdelingen, og stabschef Martin Vellerup Andersen har en god måde at forklare prioriteringen på:
“Vil man hellere køre på arbejde i en Ferrari end en Skoda? Ja, men Skodaen klarer opgaven ganske udmærket og starter hver dag,” skriver han.
Han kører selv i en Skoda Octavia.
Sikkerhed og licenser
Cybersikkerhed har været et fokuspunkt for kommunerne i lang tid. Sidste år lancerede regeringen en ny digitaliseringsstrategi, hvor kommunernes cyberforsvar ikke blev nævnt en eneste gang. KL har længe kritiseret, at kommunerne ikke er en del af det danske cyberforsvar.
I DK Nyts undersøgelse har flere kommuner svaret, at sikkerhed ligger højt på it-afdelingernes prioriteringsliste. It-sikkerhed har vist sig særligt vigtig de seneste par år, og det er en udfordring hos mange kommuner. En af de kommuner er Svendborg.
“Vi er særligt udfordrede med de tunge poster omkring it-sikkerhed og den bagvedliggende arkitektur. Disse opgaver tager lang tid, kræver stor analyse og har enorm betydning for den samlede kommunale drift,” skriver Lisbet Bogh Sønderby, der er afdelingsleder for it, data og digitalisering i Svendborg Kommune.
“Vi lykkes med det ud fra de rammer, vi har. Over de kommende år tror jeg, at it-området generelt skal løftes nationalt med de digitale ambitioner, vores politikere heldigvis har,” fortsætter hun.
Ligeledes er stigende udgifter til softwarelicenser en udfordring. Prisen, kommunerne betaler for Microsoft-licenser, er steget fra 313 mio, kr. i 2018 til hele 538 mio. kr. i 2023.
Haderslev og Herning svarer begge, at de oplever et stigende pres grundet de øgede omkostninger til Microsoft-licenser.
Flere steder i landet har kommuner valgt at gå sammen om visse dele af it-driften. I Sønderjylland har Sønderborg, Tønder, Haderselv og Aabenraa etableret et fælles it-samarbejde. Det er blandt andet også for at kunne prioritere sikkerhed højere.
På Sjælland har Allerød, Egedal, Ballerup og Furesø et fælles såkaldt §60-selskab kaldet It-forsyningen. Samarbejdet betyder, at kommunernes it-drift og support drives i fællesskab.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.