Jyske kommuner forbereder sig med sandsække, pumper og ekstra mandskab
Jyske kommuner forbereder sig på det uvejr, der ventes at ramme Danmark i weekenden.
DMI anslår, at der mange steder over landet vil falde mindst 50 millimeter regn, og at det kan ende med op til 80 millimeters nedbør.
I Viborg har kommunen derfor stillet sandsække til rådighed, så borgere tæt ved Gudenåen kan sikre deres huse mod stigende vandstand.
- Vi opfordrer desuden til, at vores borgere vil hjælpe med at sikre, at vejriste er frie for blade og grene, så vores regnvandssystemer fungerer så optimalt som muligt, siger skov- og landskabsingeniør ved Viborg Kommune Martin Heinrich Friis Larsen til Viborg Stifts Folkeblad.
Kommunen har også selv gjort en indsats for, at afløbene er tilgængelige for store mængder vand.
En slamsuger har fredag formiddag været forbi en viadukt i Bjerringbro for at suge skidt op fra kloakken, og blade er blevet fejet væk fra brønddæksler.
Vil undgå dæmningsskred igen
Der er dertil kørt 1.000 sandsække til brandstationen i Viborg. Der kan rekvireres flere, hvis det bliver nødvendigt, beretter lokalavisen.
Længere mod øst arbejder man i Odder for at skaffe pumper, der kan tage brodden af oversvømmelser.
I oktober 2023 brød en dæmning sammen og sendte store mængder vand ned i Odder midtby. Det vil man gerne undgå sker igen.
Kloakker og riste er derfor blevet renset, og også her har kommunen stillet sandsække frem til borgerne.
- Vi har i flere dage fulgt vejrudsigterne og gjort, hvad vi overhovedet kan, for at forberede os på voldsomt vejr. Det vil for eksempel sige, at vi har været forbi de steder, hvor det tidligere har været galt, siger Thor Bache Finderup, leder af Vej & Park i Odder Kommune til Horsens Folkeblad.
Udfordring med vand ved jordskred
I Randers Kommune sætter man ekstra mandskab ind ved jordskreddet ved Nordic Waste i Ølst, oplyser kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt.
- Vi er over sommerferien i gang med en større operation derude. Vi er blandt andet ved at etablere en ny å og lave regnvandsbassiner.
- Så det er en stor udfordring, at der ser ud til at komme så meget vand. Derfor har vi kaldt ekstra mandskab ind, siger han.
Det er til fare for den nærliggende Alling Å, hvis ikke vandet holdes væk, siger Jesper Kaas Schmidt.
Det skyldes, at regnen vil blive forurenet af at komme i kontakt med den forurenede jord.
Også Rigspolitiet tager bestik af det kommende uvejr i landet, og siger, at uvejret kan få konsekvenser for beredskabet.
Politiet opfordrer til, at man holder øje med vejrudsigten, følger myndighedernes anvisninger og tager sine forholdsregler.
- En hændelse som den varslede kan sætte beredskabet så meget under pres, at det kan tage længere tid end normalt, før hjælpen når frem.
/ritzau/mar
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.