Forvaltningsplanerne er klar for 52 urørte statsskove
52 forvaltningsplaner for urørt skov er netop færdige.
Planerne sætter rammerne for, hvordan naturen skal gøres vildere – og næste step bliver at implementere indholdet i planen:
- Nu kan vi gå i gang med de konkrete indsatser med at skabe flere levesteder for sjældne og truede arter, som er knyttet til de danske skove, fortæller vicedirektøren i Naturstyrelsen Signe Nepper Larsen og fortsætter:
- Gennem de kommende måneder vil man derfor se os arbejde i skovene: Her kan motorsaven f.eks. komme i brug, hvis vi skal få endnu mere lys til skovbunden. Skove med variation mellem lys og skygge, mellem våd og tør bund og med mange forskellige træarter giver gode forhold for mange arter. På den måde hjælper vi naturen på vej til at blive vildere.
Genopretning før frisætning
I de urørte skove er den kommercielle træproduktion ved at blive udfaset - hvilket betyder, at træerne får lov til at blive ældgamle og mosbegroet.
Da skovene længe har været designet til skovdrift, er det dog nødvendigt med en vis naturgenopretning af områderne, hvor der tyndes i nogle af afdelingerne i skoven, og de ikke hjemmehørende træarter fældes og fjernes. Det kræver en vedvarende indsats i en længere periode, som kan strække sig mellem 6 og 25 år.
De 52 godkendte planer dækker 52 forskellige statsskove, heriblandt dele af Rold Skov i Jylland, Tisvilde Hegn i Nordsjælland og Vigelsø nord for Odense. I alt forventes de vilde skove at udgøre ca. 70.000 hektar af de statslige naturområder.
Mindre ændringer for fældning, træer og buske
Forvaltningsplanerne var i høring fra 15. december 2023 til 1. marts. 2024. I alt kom der 343 høringssvar fra borgere, interesseorganisationer, kommuner, statslige myndigheder og andre parter.
Naturstyrelsen har på baggrund af høringssvarene foretaget mindre justeringer i forvaltningsplanerne for blandt andet Gribskov, Ulkerup Skov, Fuglsanggård og Buresøskovene.
Dette omhandler f.eks. ændringer i friluftszonering, mindre justering i hegnslinjen, indplantning af blomstrende træer og buske samt ændringer i fældningsgrader – altså hvor stor en del af det enkelte areal der forventes fældet.
Forvaltningsplanerne for urørt skov er et led i udmøntningen af Natur- og Biodiversitetspakken fra december 2020.
Her blev afsat 888 mio. kroner til blandt andet at udlægge mere urørt skov – og dermed have op imod 75.000 hektar urørt skov, hvoraf op til ca. 70.000 ha er på statslige arealer.
De 52 skove:
Bornholm
- Almindingen
- Nordbornholm
- Ølene
Fyn
- Arealer på Sydlangeland
- Flyvesandet og Nørreby Hals
- Fuglsanggård
- Vigelsø
Himmerland
- Ajstrup Strand
- Rold Skov
Hovedstaden
- Buresøskovene
- Hørsholm Slot og Folehaven
- Sjælsø Lund, Stumpedysse Hegn og Breelte Skov
- Trørød Hegn og Kohave Skov
Kronjylland
- Fussingø Udskovene
- Gjerrild Nordstrand
- Helgenæs
- Hjermind Skov
Midtsjælland
- Annebjerg, Grønnehave og Ulkerup skov
- Hov vig og Nakke Skov
- Røsnæs
- Tuse Næs
Nordsjælland
- Arrenæs og Frederiksværkskovene
- Freerslev Hegn og Brødeskov
- Gribskov
- Klosterris Horserød og Gurre
- Tisvilde Hegn
Storstrøm
- Areal ved Sandvig
- Avnø
- Faksinge Skov
- Hannenov Skov
Søhøjlandet
- Gjern Bakker
- Silkeborg Nordskov og Bjørnholt
- Silkeborg Sønderskov
- Velling og Snabegård Skov
Sønderjylland
- Gråstenskovene
- Helligsø
- Nautrupgård Skov m.fl.
- Pamhule Skov
- Skovene rundt om Sønderborg
- Store Okseø
- Sønderhavskovene
- Varnæs Hoved og Avnbøl Sned
Trekantsområdet
- Boller, Klokkedal og Rold Skov
- Fovslet, Svanemose, Tapsøre m.fl.
- Grund Skov
- Kærskov, Lystrup Skov og Dallerup
- Sophienlund
- Stenderuphalvøen
- Vognkær Enge, Hvidbjerg og Randsfjord
Vadehavet
- Skovene ved Jels
Vestjylland
- Rydhave Skov
Vendsyssel
- Slotved Skov
Områderne er delt op af Naturstyrelsens enheder.
Kilde: Naturstyrelsen
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.