Kommunerne savner svar på, hvordan de skal forholde sig i en krisesituation
Lørdag kom de officielle anbefalinger til, hvad danskerne skal have i hjemmet, hvis der skulle opstå en krisesituation. På samme pressemøde sagde forsvarsministeren også, at kommunerne og staten skal være bedre forberedt.
Alligevel fortæller Kommunernes Landsforening til TV2 Fyn, at de ikke har fået noget konkret at vide om, hvordan kommunerne skal forholde sig.
Ifølge Nina Blom, der er ekspert i risiko- og katastrofehåndtering ved Københavns Professionshøjskole, står kommunerne over for en opgave, hvor de skal identificere de borgere, der vil få brug for deres hjælp. Foruden borgere i ældreplejen eller i kommunale institutioner vil der være nogen, der ikke vil være ordentligt forberedt, siger hun til mediet.
En af de andre ting, Nina Blom nævner som kommunernes kommende opgaver, er, at de skal forberede sig på kriser i større områder, end vi er vant til at se. I sådan et tilfælde er der nødt til at være en prioritering af, hvad der er vigtigst, når der er mange opgaver at løfte samtidig, uddyber hun.
Efterlyser planlægning
Aktører i beredskabet har tidligere efterlyst hænder og kompetencer til at lave planer for, hvordan civile skal beskyttes i tilfælde af en krise. De har derudover eftersprugt øvelser på tværs af de sektorer, der vil komme i spil i en krisesituation.
For tre årtier siden lagde man beredskabsplanlægningen til side, da man ikke længere troede, at man skulle tænke i civilbeskyttelse, har sekretariatschef for Danske Beredskaber Bjarne Nigaard sagt.
- Hvis vi måtte blive udsat for en eller anden krise, så skal vi have nogle, der har tænkt i planlægning og fortsat drift af kritiske funktioner i et lokalsamfund, sagde han tilbage i april.
Som udgangspunkt er det myndighedernes ansvar - herunder kommunerne - at have en plan på plads for, hvordan man fortsat vil levere serviceydelser i form af pleje, mad m.v. til f.eks. ældre borgere, skriver Rasmus Dahlberg, leder af Center for Samfundssikkerhed ved Forsvarsakademiet, til TV Midtvest.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.