dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Assens vinder KLs klimapris
Assens vinder KL's klimapris for kommunens arbejde med udtagning af lavbundsjorde.
Foto: Benjamin Dalby

Assens vinder KL's klimapris

Assens Kommune vinder KL's klimapris for sin model for udtagning af lavbundsjorde.
12. APR 2024 10.23

Assens Kommune har fredag vundet KL's klimapris på KL's Klima og Miljø Topmøde i København. 

Assens vandt for at have udviklet en ny metode og proces for udtagning af lavbundsjorde baseret på dialog, tidlig inddragelse og samarbejde. 

- Deres model viser, hvordan man effektivt kan udtage mange hektar landbrugsjord til gavn for både klimaet, biodiversiteten, vandmiljøet og det lokale friluftsliv. Deres succes bygger på tidlig dialog, lydhørhed og tæt samarbejde mellem kommunen, lodsejerne og andre relevante aktører, siger formand for KL’s Klimahandlingsudvalg Frank Schmidt-Hansen (K) om vinderen. 

Borgmester Søren Steen Andersen (V) var glad for prisen og understregede, at man er nødt til at gentænke, hvordan man griber udtagningen af lavbundsjorde an i kommunerne:

- I stedet for at melde vores ambitioner ud i aviserne, hvor lodsejerne så kan læse om deres jord, så starter vi dialogen hjemme hos dem, ude ved køkkenbordene. Det er den demokratiske og rigtige måde at gribe projekterne an på, siger han. 

Søren Steen Andersen giver en stor del af æren videre til Jannik Seslef, projektleder og naturmedarbejder i kommunen, og som er den person, der er ude ved lodsejerne. 

- Når vi tager ud til borgerne, kommer vi ikke med noget projekt. Vi kommer og fortæller om rammerne og muligheder, og så lader vi lodsejerne om at byde ind med deres idéer og visioner. Ud fra det designer vi projektet, som de kan se sig selv i og være stolte af, fortæller Jannik Seslef ved prisoverrækkelsen. 

Kommunen har udarbejdet Assensmodellen, som beskriver processen fra start til slut til inspiration for andre kommuner, og som kan findes her

Lavbundsprojekter med svær start

Lavbundsjorder er en af de helt store syndere for det danske CO2-regnskab. De lavtliggende jorder udgør syv pct. af det danske landbrugsareal, men står for 50 pct. af den CO2-udledninger, der kommer fra landbruget. 

Lavbundsjordene har været en kontroversiel størrelse i det danske klimaregnskab i år på grund af nye metoder for opgørelse af CO2-udledninger, og hvor mange lavbundsjorde der er tilbage i Danmark. 

Ikke desto mindre har et bredt flertal i Folketinget vedtaget, at man skal udtage 100.000 hektar lavbundsjorder inden 2030, og her spiller kommunerne en central rolle i at have dialogen med lodsejerne. Indtil nu har udtagningen af lavbundsjorde dog ikke haft det nødvendige tempo, hvis man skal nå målet i 2030, har det tidligere lydt fra flere eksperter, og derfor kommer Assensmodellen belejligt for kommunerne. 

Det var ikke kun Assens, som fik rosende ord med på vejen i forhold til indsatsen med udtagening af lavbundsjorde. Også Vejen Kommune fik ros på scenen ved topmødet for projektet ved Vejen Mose. Her har kommunen hjulpet med at udtage 144 hektar lavbundsjorde, men man har også haft fokus på at øge biodiversiteten samt at skabe rekreative område for borgerne. 

Grønne tage og unge også nomineret

Blandt de nominerede var også Tårnby og Vejle Kommuner. 

Vejle Kommunes GreenTeam klæder børn og unge på til at tale om – og deltage i – beslutninger om klima og bæredygtighed. På den måde øges klima- og naturbevidstheden hos de kommende generationer. GreenTeam tæller 40 medlemmer på 10-15 år fra alle folkeskoler i kommunen og fungerer som en tænketank og som en stemme direkte ind i kommunens forvaltning. 

Tårnby Kommune var nomineret for sit grønne tag på en af sine folkeskoler. Her har man lagt 6.200 kvadratmeter "grønt tag" til gavn for både biodiversitet, energiforbrug, håndtering af regnvand og bedre luftkvalitet. Det er især det størrelsesmæssige omfang, som gør indsatsen særlig, lød det på scenen.

Her blev det desuden fremhævet, at Tårnby er en by, hvor det ellers kan være svært at skabe tiltag for fx biodiversitet, men at man viser nye veje til inspiration for andre bykommuner. 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.