Nordic Waste-skandale får folketingspolitikere til at se kritisk på kommunalt tilsyn
RANDERS: Mens regeringen er optaget af at holde Nordic Waste og ejer Torben Østergaard-Nielsen ansvarlig og forhindre, at regningen fra miljøkatastrofen i Randers ender hos skatteborgerne, stiller flere folketingspolitikere nu spørgsmålstegn ved, om Randers Kommune har levet op til sine tilsynsforpligtigelser.
Ikke kun sagen i Randers får politikerne til at betvivle, at kommunerne har de rette kompetencer til at føre tilsyn med virksomheder som Nordic Waste, mener miljøordfører hos Enhedslisten, Søren Egge Rasmussen.
- Jeg synes, at der på det seneste har været flere større sager, hvor man må konkludere, at det kommunale tilsyn ikke har været godt nok, siger han.
Søren Egge Rasmussen henviser udover i Randers blandt andet til sagen om import af norsk olie-spildevand i Slagelse Kommune samt en sag i Hedensted Kommune om Hjarnø Havbrug, som i december blev idømt en bøde på 20 mio. kr. for overproduktion af fisk.
- Havbrugsejeren overtrådte alle regler og overholdt ingen, men det kan være svært for kommunerne at matche, og det må man bare konstatere, at det har Hedensted ikke kunnet, siger Søren Egge Rasmussen.
Det samme frygter han, er sket i Randers Kommune.
- Man har ført flere tilsyn i 2023, uden at man har set faresignalerne med jordskredet, selvom udsagn fra tidligere medarbejdere tyder på, at det har været længe undervejs. Derfor virker det som om, at der kunne have været et langt bedre tilsyn i den her sag, siger Søren Egge Rasmussen.
Kritik fra flere partier
Randers Kommune har i den seneste uge fået kritik for fejl og mangler i de miljøtilladelser, kommunen har givet til Nordic Waste. Blandt andet at der ikke har været en øvre grænse for, hvor meget jord, virksomheden må have på matriklen, ligesom der både mangler en lokalplan og en spildevandstilladelse.
- Ansvaret for miljøkontrollen bør ligge hos den myndighed, der giver miljøgodkendelsen. Men sager som den her i Randers gør, at man godt kan blive i tvivl, om man har de rette kompetencer til at have dette ansvar. Det vil vi meget gerne tale med ministeren om, siger siger Alexander Ryle, miljøordfører hos Liberal Alliance.
Selvom flere partier og politikere nu ønsker ændringer i en række lovgivninger på baggrund af Nordic Waste-sagen, vil Alexander Ryle vente med at lave konklusioner og lovændringer, før man har evalueret sagen.
- Mange partier vil gøre både det ene og det andet, men jeg vil gerne mane til besindighed. Vi vælter os ikke i miljøsager i Danmark, og vi skal passe på med at lave alt muligt om på baggrund af enkeltsager, siger han.
Derfor mener miljøordføreren også, at eksterne aktører skal stå for evaluering af forløbet omkring Nordic Waste og kommunens tilsyn, så man kan få så meget som muligt frem i lyset.
- Det vil være mest fornuftigt, at det er eksterne, der vurderer, hvorvidt Randers Kommune har haft et ansvar. Det virker mærkeligt, hvis det er kommunen, som skal undersøge sig selv, siger Alexander Ryle.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.