Fynske erfaringer skal forbedre europæiske vandmiljøer i stort EU-projekt
ODENSE: Erfaringer og forskningsresultater fra Danmark skal bl.a. hjælpe Italien, Østrig, Kroatien og Sverige med at skabe god vandtilstand i deres fjorde og vandmiljøer og tilpasse sig fremtidens klimapåvirkninger.
Det står klart, efter EU har udpeget Danmark og specifikt Fyn som nordisk partner i det internationale forskningsprojekt Arcadia, som støttes med i alt cirka 140 mio kr. De danske projektpartnere får cirka 20 mio. kr. Blandt projektpartnerne er Odense Fjord Samarbejdet, Syddansk Universitet, VandCenter Syd, Region Syddanmark og Odense Kommune.
- Sammen med vores europæiske projektpartnere kommer vi til at bane vejen for, hvordan vi i fremtiden skal arbejde med grønne løsninger på tværs af Europa med endnu mere involvering af organisationer, erhvervsliv og borgere. I sidste ende vil vi kunne levere konkrete planer for, hvordan vi for eksempel kan styrke vandmiljøer og tilpasse byer den ekstreme nedbør, vi oplever med klimaforandringerne, siger Tim Vermund (S), klima- og miljørådmand i Odense.
Vil modtage erfaringer om lovgivning
Valget er blandt andet faldet på Fyn på grund af det igangværende offentligt-private samarbejde om at forbedre vandtilstanden i Odense Fjord.
- Danmarks bidrag bliver at sætte fokus på hele vandets kredsløb. For eksempel hvad der sker, når vandet bevæger sig på tværs af større områder og mellem kommuner. Samtidig får vi fokus på, hvordan man skaber modstandsdygtige byer, som kan holde til fremtidens vejr- og klimapåvirkninger, siger Gary Banta, institutleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet.
- Her spiller vores erfaring ind, for mange af de løsninger, som kan forbedre vandtilstand, er de samme som dem, der giver klimamodstandsdygtighed. Det kan for eksempel være genslyng, genåbning af vandløb, regnbede i vejene, etablering af vådområder og andre grønne løsninger, som kan bruges til håndtering af vand og til naturbaseret klimatilpasning, siger han.
Til gengæld for sin medvirken modtager Danmark blandt andet de andre landes erfaringer med det komplekse lovgivningsarbejde, som skal til, når der skal tages højde for klimatilpasning. Disse erfaringer vil blive vigtige brikker i det videre arbejde med at skabe langvarig effekt af forskningsprojektet.
Arcadia afsluttes efter planen med en rapport og resultatopsamling i sommeren 2028.
apo
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.