Næstved dyrker gedder på oversvømmet eng
NÆSTVED: Fladsåen i Næstved Kommune har været centrum for en redningsaktion, der har til formål at bevare den truede brakvandsgeddebestand, oplyser kommunen. En oversvømmet eng i nærheden af Rettestrup By er nemlig blevet etableret som en yngleplads for de truede gedder. Engen forsynes med ekstra vand fra Fladsåen og dens tilløb, og det oversvømmede område svarer i størrelse til tre fodboldbaner.
Undersøgelser har vist en drastisk nedgang i antallet af brakvandsgedder i østdanske fjorde, nor og åer, hvilket har bragt flere bestande på randen af total udryddelse. Men takket være en omfattende indsats fra lokale frivillige og biologer er der nu godt nyt at berette.
Årsagerne til den kritiske situation er flere, herunder tab af gyde- og opvækstområder som følge af dræning og afvanding af enge, hvor gedderne normalt gyder. For at redde arten har Næstved Kommune og frivillige fra Fladså Sportsfiskerforening iværksat en redningsaktion.
En udfordrende opgave
I samarbejde med frivillige har kommunen opsat en fangst-ruse i åen for at fange gydemodne gedder til udsætning på den oversvømmede eng. Det har været en udfordrende opgave, da kun syv gydegedder blev fanget i løbet af fangstperioden. Disse gedder har nu gydet på engen og er vandret tilbage til åen via et gravet afløb.
De befrugtede æg er klækket i det oversvømmede græs på engen, og de små geddelarver har overlevet takket være rigelige mængder af krebsdyr, dafnier og fiskeyngel i området. I starten af juni måned har gedderne allerede nået en størrelse på 7-8 cm.
Biologerne har åbnet afløbet til engen og opsat en yngelfælde for at undersøge, om geddeynglen vandrer ud i åen, når vandstanden sænkes på engen. Heldigvis viser resultaterne, at hundredvis af små gedder er vandret ud i åen i de seneste dage, og mere end 1500 nye smågedder er blevet talt og genudsat i åen.
- Vores anstrengelser har til fulde båret frugt. Vi har i år sikret et stort tilskud til den trængte bestand til fjorden fra Fladsåen, hvor de vil vokse sig store og komme tilbage efter 3-4 år for at gyde igen, siger Palle P. Myssen, biolog i Næstved Kommune.
Der vil fortsat være fokus på at forbedre gydeforholdene på engen, så gedderne selv kan vandre ind og gyde næste år, og ynglen kan vandre tilbage til fjorden i marts-april 2024. Redningsaktionen har vist sig at være en succes, og håbet er, at den vil bidrage til at bevare brakvandsgedden som en vigtig del af det danske økosystem.
hss
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.