dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Lemvig vinder KL’s klimapris
Politikere og ansatte fra Lemvig Kommune i pris-jubel.
Foto: Benjamin Dalby

Lemvig vinder KL’s klimapris

Kommunernes KLimapris er netop blevet uddelt på Klima & Miljø Topmødet. Prisen gik til Lemvigs grønne energifællesskaber, der samtidig giver rekreative muligheder og understøtter biodiversitet og klima.
13. APR 2023 19.11

Det blev Lemvig Kommune, der løb med KL's klimapris 2022 torsdag aften. Prisen blev overrakt scenen til KL’s Klima & Miljø Topmøde, der i disse dage løber af stablen i Alsion og Skansehallerne i Sønderborg.

Lemvig Kommune vandt prisen for at opstille solcelle- og vindmølleparker med lokal opbakning. Blandt eksemplerne er Høvsøre solcelleanlæg, hvor Jysk Energi har udviklet en model til at inddrage borgerne ved at tilbyde lokalbefolkningen op til 50 procents ejerskab. Lemvig har formået at kombinere hensynet til natur, klima, mennesker og erhvervsudvikling. Andre eksempler er solcellepark og PtX ved Ramme og Klimaparken Nees Hede.

- Lokal borgermodstand mod opførelse af vedvarende energi bremser i flere tilfælde den grønne omstilling. Derfor er det også dybt imponerende at se, hvordan Lemvig Kommune med en ny medejerskabsmodel har knækket koden til at opføre energiparker uden borgerklager, der samtidig giver rekreative muligheder og understøtter biodiversitet og klima, siger Birgit S. Hansen (S), formand for KL’s Klima- og Miljøudvalg.

Det er anden uddeling af Kommunernes KLimapris, som KL har stiftet for at "give de mange grønne initiativer i kommunerne den opmærksomhed og anerkendelse, de fortjener."

41 projekter indstillet til pris

Dommerkomiteen bestod af Annika Agger, lektor ved Institut for Samfundsvidenskab & Erhverv på Roskilde Universitet, Brian Vad Mathiesen, professor ved Institut for Planlægning på Aalborg Universitet, Gitte Lillelund Bech, direktør i Dansk Erhverv, Jakob Fritzbøger Christensen, medstifter og direktør i GRØN og medlem af Ungeklimarådet, og Lars Tønder, professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

Komiteen slog ved overrækkelsen på, at de mange indstillinger vidner om en kæmpe dedikation og innovation i det kommunale Danmark for at udvikle konkrete initiativer, der sikrer, at vi kommer i mål med skabe et klimaneutralt samfund og en bæredygtig fremtid for alle danskere.

- Kommunerne har taget klimalederskabet på sig. Det har Lemvig Kommune også, og de har samarbejdet med borgerne på en ny måde. Jeg er ikke i tvivl om, at rigtig mange kan lade sig inspirere af deres indsats, og derfor er det også en stor fornøjelse at overrække prisen til Lemvig Kommune i dag. Men Lemvig var i et utroligt stærkt felt af nominerede i år, og det viser, hvordan kommunerne er en stærk drivkraft i den grønne omstilling, siger Birgit S. Hansen.

De tre øvrige nominerede indsatser til Kommunernes KLimapris var Hørsholm, Odense og Assens.

I alt var 41 initiativer blevet indstillet til prisen. Indstillingerne dækkede bredt fra udtagning af lavbundsjord, over borgernes forbrugsbaserede CO2-udledning og til mobilitet, varme og energi. De er integreret i Kommunernes klimakort.

esl

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.