dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
European Energy kritiserer regeringen i Omø Syd-forløb
Det er blandt andet af hensyn til fløjlsanden, at regeringen overvejer at udpege Smålandsfarvandet til et Natura 2000-område. European Energy har siden 2012 arbejdet på at opføre en kystnær havvindmøllepark i samme område.
Foto: Jakob Dall, Biofoto, Ritzau Scanpix

European Energy kritiserer regeringen i Omø Syd-forløb

Energistyrelsen har sat sagsbehandlingen af Omø Syd på pause. European Energy kritiserer myndighedernes rolle i hele forløbet, som har skræmt udenlandske investorer væk og skabt usikkerhed om hele projektet.

Man kunne have ønsket sig mere af samarbejdet med myndighederne i forløbet om Omø Syd, mener energivirksomheden European Energy. Hvis man da overhovedet kan kalde det et samarbejde.

- Det er svært at tale om samarbejde, eftersom vi fra starten har været holdt uden for den dialog, der tilsyneladende har foregået mellem regeringen og Europa-Kommissionen siden 2016. Vi bliver først i marts 2020 orienteret om, at der er drøftelser i gang, som potentielt kan lægge vores projekt ned, fortæller Jasmin Bejdic, Head of Offshore Wind hos European Energy. 

Men selvom regeringen overvejer at udpege Smålandsfarvandet til et Natura 2000-område, har European Energy været nødsaget til at fortsætte med ansøgninger på grund af fremdriftskrav.

European Energy skulle derfor arbejde videre med ansøgningerne, selvom myndighederne selv var i fuld gang med overvejelser om at stoppe projektet.

European Energy har arbejdet med Omø Syd-projektet siden 2012, og "sagen er blevet trukket unødvendigt i langdrag", fortæller Jasmin Bejdic. 

Udenlandske investorer trækker sig

I EU's nye direktiv for vedvarende energi lyder retningslinjer, at det ikke skal tage længere end to år at bearbejde en ansøgning for VE-anlæg som fx Omø Syd. 

- Parken kunne have været bygget nu, hvis det ikke havde udviklet sig, som det gjorde, siger Jasmin Bejdic. 

Den lange behandlingstid, som nu ser ud til at trække endnu længere ud, har da også haft konsekvenser for European Energy. 

- Vi har haft udenlandske investorer med på de her projekter, som har trukket sig på grund af de langsomme sagsbehandlinger og på grund af den lukkethed der har været hos de danske myndigheder, siger Jasmin Bejdic og fortsætter:

- Vores partnere kom ind i Danmark med en forhåbning om at tingene bare fungerer, men det har vist sig at være uigennemsigtigt, langvarigt og de endte med at opgive.

Minister sætter spørgsmålstegn ved klimagevinst

Omø Syd er altså gået fra en vindersag til at ende i en udtrukket dialog mellem Miljøministeriet og EU om fuglebeskyttelse.

I et svar til Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget tidligere i november begyndte Klima-, Energi- og Forsyningsminister Dan Jørgensen (S) at sætte spørgsmålstegn ved gevinsten af en havvindmøllepark ved Omø Syd og at der forventes "ingen mærkbar reduktion i CO2 i Danmark" ved opførelsen af Omø Syd og søsterparken i Jammerland Bugt. 

- Vi har bred opbakning i lokalområdet, i byrådet, i Folketinget, og parken er støttefri. Og i forhold til Folketingets klimalov og 2030 mål kan vi jo være med til at levere det hurtigt og gratis. Hvorfor begynder regeringen at underminere argumenterne for en gratis havvindmøllepark? Det kan vi kun gisne om, men det forekommer os meget underligt, siger Jasmin Bejdic. 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.