Kommuner får hjælp af borgerne mod affald i skov og vejkant
Flere kommuner har problemer med, at store mængder affald på mystisk vis ender i eksempelvis skoven. I flere tilfælde opfordrer kommunerne nu borgerne til at hjælpe dem med at finde synderne, men det er langt fra altid, det lykkes.
Senest har Nordjydske skrevet om et læs affald bestående af blandt andet lamper, en kaffemaskine og et børnemaleri, som er endt i skovbunden i Dronninglund Storskov i Brønderslev Kommune. Og det er langt fra et enestående tilfælde.
- Det her i storskoven var nok trods alt et af de større læs, men hvis man tæller de lidt mindre mængder med, tror jeg, at vi i gennemsnit bliver tippet om efterladt affald i hvert fald en gang om måneden. Så fjerner vi det, men snart er det jo galt igen, fortæller afdelingsleder for park-delen af Vej og Park Rasmus Thorgaard til Nordjydske.
Når borgerne støder på en sådan deponering af skidt og sager, kan de bruge app'en 'Giv et praj', hvorefter kommunen kan komme og indsamle affaldet.
Et lignende tiltag har Aabenraa Kommune gjort brug af, da man med app'en 'Giv et tip - Aabenraa Kommune', hvor borgerne kan hjælpe kommunen på vej til affaldet. Det skriver TV Syd.
- Vi kommer ikke rundt alle steder, så vi opdager det ikke selv. Vi har brug for flere øjne ude i de områder, siger borgmester Thomas Andresen (V) til TV Syd.
Kommunen modtager hver uge omkring 400 tip om blandt andet efterladt skrald, men også andre problemer i kommunen som fx gadelamper, der ikke lyser ordentligt.
Dyrt og svært at opklare
Også Sønderborg Kommune har haft problemer med skovsvin - og altså ikke de firbenede af slagsen. I august skrev JydskeVestkysten om en større mængde byggeaffald, der var blevet dumpet i en lokal skov. Dengang forklarede special konsulent Martin Frank Mogensen, at det er svært at finde frem til synderen.
- Det er ofte svært at opklare, hvem der har smidt affaldet. Derfor opfordrer vi også folk til at kontakte kommunen, hvis de ser noget eller kender nogen, der dumper affald i naturen, sagde Martin Frank Mogensen til JydskeVestkysten.
En ældre baggrundsrapport til Miljøstyrelsen fra 2007, viste desuden at det er dyrt for en række kommuner at skulle samle affad op i skove og parker. Hertil vurderede Aarhus Kommune eksempelvis, at de brugte 3,1 mio. kr. til opsamling af affald i kommunens parker, skove og gaderabatter i 2006, mens kommunen skønsmæssigt brugte 7,5 mio. kr. årligt på opsamling af affald på vejarealerne.
Frivillige gør rent
30 kommuner er lige nu del af projektet Ren Natur, som er et frivilligheds- og sponsorkoncept, hvor foreninger kan - mod at samle henkastet affald op i deres tilhørskommune - tjene sponsormidler.
Her kan forskellige foreninger således tage på 'skraldeture', og få penge til deres organisation. Her tog eksempelvis Bjergby Mygdal IF og Børnehuset Bjergby gik langs stranden ved Tornby i Hjørring Kommune, hvor 11 voksne og 13 børn fyldte syv grønne sække med blandt andet plastik, fiskenet, strandudstyr og 20 dåser og flasker, mens ti ryttere fra Kongerslev og Omegns Rideklub i Rebild Kommune ud og samlede seks fyldte sække med affald fra vejkanten, hvorefter rideklubben fik 3.000 kr. fra sponsorer som tak for deres indsats.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.