Minister vil hjælpe Gudenå-borgmestre med helhedsplan
Silkeborg borgmester, Steen Vindum (V), havde tre punkter med på sin ønskeliste til sit møde med miljøminister Lea Wermelin (S), som han og de resterende seks Gudenå-borgmestre mødtes med tirsdag eftermiddag. Mødet med ministeren har været nødvendigt efter et vådt efterår, der har resulteret i store oversvømmelser omkring Gudenå.
En del af problemet har derudover været den invasive vandremusling, der har været med til at gøre vandet klarere og dermed skabe bedre vækstbetingelser for grøden, og som kan vokse på dybere steder i åen. Grøden tager derfor mere plads i åen, som derfor er mere tilbøjelig til at gå over sine breder.
Det har derfor været et ønske at få bedre muligheder for at skære grøde, men også hjælp til opkøb af nærliggende lanbrugsjord, hvor man kan aflede vandet i vådområder. Derudover har borgmestrene ønsket hjælp til de oversvømmede grundejere med at eksempelvis at etablere diger eller dræn- og afværgepumper.
På den korte bane vil Silkeborg Kommune forsøge at fjerne sandbanker og fjerne grøde, men det er nødvendigt med langsigtede planer også:
- Der [skal] ske nogle ting på den lange bane, hvor vi skal have staten noget mere med ind over. Det handler om puljen til at opkøbe jord, hvor vi kan parkere noget vand, det handler også om nogle kommunikationssystemer, så kommunerne kan arbejde bedre sammen, sådan at vi måske i de mere tørre perioder kan fjerne vand fra vores søer, sådan at når der så kommer regntid igen, så kan vi bedre absorbere det, siger Steen Vindum til TV Midtvest.
Ministeren er klar til at hjælpe kommunerne:
- Det man kan gøre i en kommune, kan skabe problemer i den næste. Det er klart, når man så er syv kommuner, så er det en udfordring. Nu skal der laves en helhedsplan, og jeg kigger selvfølgelig også ind i de redskaber, som staten kan hjælpe med, siger Lea Wermelin til DR efter mødet.
- Jeg tror, at vi skal have flere værktøjer i spil. Og en af tingene kan netop være at udtaget noget jord. Der har vi lavet en bred aftale i Folketinget om at afsætte 150 mio. kr. til, at man netop kan udtage jord til blandt andet klimaformål og natur-og miljø-formål, så det er noget af det, som også vil være relevant for Gudenåen, hvis kommunerne vælger at søge, siger hun til TV Midtvest.
Foruden Silkeborg løber Gudenå-systemet også gennem Randers, Favrskov, Viborg, Skanderborg, Horsens og Hedensted kommuner.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.