dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

København underskriver aftaler for byggeri, mad og luftkvalitet under C40

2.300 delegerede deltog ved C40 Mayors Summit i denne uge, hvor København var vært. Ved topmødet underskrev København - og mange andre byer - aftaler for bæredygtig byggeri, mad og renere luft.

KØBENHAVN: Under C40 klimatopmødet førte København an som vært og ved at underskrive en række aftaler, der skal sikre en mere bæredygtig fremtid for byerne. Det gælder aftaler for både byggeri, mad og luftkvalitet. 

Alene i Danmark dør hvert år cirka 4.000 mennesker for tidligt på grund af luftforurening. Dermed er luftforurening næstefter rygning og fysisk inaktivitet den tredjestørste risiko i forhold til dødelighed.

Overborgmester Frank Jensen (S) har store forventninger til aftalen, der skal sikre borgerne renere luft, som han har indgået med borgmestre fra blandt andet London, Los Angeles, Delhi og Jakarta.

- I Storkøbenhavn dør 1.700 mennesker for tidligt af luftforureningen. Målet er, at det skal helt ned, siger han.

Forureningen i København knytter sig især til trafikken, og med blandt andet miljøvenligere busser og flere restriktioner over for bilisterne mener han, at målet er realistisk.

- For 30 år siden var der ingen, der troede, at vandet omkring København kunne blive så rent, at det ville være muligt at bade. Det kan vi i dag, og på samme måde skal vi have en ambition for luften, siger Frank Jensen.

Mindre kød og mere økologi
Derudover har 14 borgmestre også aftalt at skrue ned for kødet, undgå madspild og lægge så meget som muligt om til økologi. Allerede i 2030 skal der være klare resultater.

Det får straks ros fra de grønne organisationer. I Greenpeace siger klima- og energirådgiver Tarjei Haaland, at det er et utroligt vigtigt signal, borgmestrene sender.

- Produktionen af kød er en alt for stor klimabelastning, og derfor er det vigtigt, at man ser på, hvordan vi kan spise mere plantebaseret, producere mindre kød og generelt omlægge vores spisevaner.

- Det her initiativ er et kraftigt signal om, at vi ikke kan fortsætte med at spise og producere, som vi gør i dag, siger han.

Grønne maskiner i fremtiden
Den tredje og sidste aftale handler om bæredygtigt byggeri og er indgået mellem København, Oslo og Stockholm.

Både offentlige og private byggerier skal udføres med miljøvenlige maskiner. I første omgang skal diesel ud af maskinerne, og på længere sigt skal de køre på el.

Selvom kun tre borgmestre har underskrevet, så er overborgmester Frank Jensen overbevist om, at flere borgmestre vil tilslutte sig. Ikke bare byggeaftalen, men også de øvrige aftaler.

- Styrken ved C40 er, at byer, der vil gå i front, rejser et tema, som flere andre byer så efterhånden kan koble sig på, siger han.

Og har en borgmester først skrevet under, så forpligter det. Hvilket blandt andet Kairo fik at mærke i januar, da den egyptiske hovedstad blev smidt ud af klimaklubben, fordi den ikke kunne opfylde kravene om at sænke CO2-udslippet.

- Det er en effektiv måde at sikre sig mod, at det ikke er tomme ord, siger Frank Jensen.

I Dansk Industri, som var medvært ved topmødet, er direktør Thomas Bustrup enig.

Han peger på, at borgmestrene på egen krop mærker de dagligdagsproblemer som for eksempel luftforurening.

- Derfor vil de også arbejde meget målrettet for at løse problemerne, siger han.

Ritzau / esl

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.